fbpx

Polgári esküvő menete, hogyan zajlik a polgári szertarás?

Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogy alapvetően hogyan zajlik egy polgári szertartás, vagy ha úgy jobban tetszik, egy polgári ceremónia. Ha jobban belegondolsz, akkor a polgári szertartás az esküvő egyik, hanem a legfontosabb eleme. Azért mondom ezt, hiszen itt mondjátok ki az IGEN-eket, gyakorlatilag ez a szertartás, amiről az egész esemény szól. Éppen ezért jó az, ha tisztában vagytok azzal, hogy hogyan is zajlik a polgári szertartás, mi a menete, milyen zenék kellenek hozzá és általában mire érdemes odafigyelni a ceremóniával kapcsolatban.

Anyakönyvvezető vagy szertartásvezető?

Első körben mindenképp menjetek be a helyi polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjéhez. Fontos, hogy nem a lakhelyed szerinti anyakönyvvezetőhöz vagy láncolva, hiszen gyakorlatilag bárhol és bármikor össze tudtok házasodni. Ebben a blokkban igyekszem úgy beszélni az anyakönyyvezetőről, hogy ő valójában egy polgármesteri hivatali dolgozó, így van olyan eset, amikor a hivatalnak van erre szabályzata, de van olyan is, amikor az anyakönyvvezető szabályozza saját maga az időpontokat, lehetőségeket.

Azt is fontos megjegyezni, hogy minden hivatal, és minden anyakönyvvezető máshogy áll a polgári esküvőkhöz. Vannak olyan anyakönyvvezetők, akik csak hétköznapi időpontokat tudnak (vagy akarnak) adni, és azt is úgy, hogy Nektek kell hozzá igazodni. De van persze olyan is, amikor mindent megszabhattok Ti, és teljes mértékben hozzátok igazodik. Na meg persze a két véglet között lehet bármilyen megoldás. Az is fontos, hogy egy anyakönyvvezetőnek konkrétan nem feladata az, hogy a polgári szertartás ott legyen megtartva, ahol Ti szeretnétek. Ezt úgy értem, hogy ha az adott településen belül, de nem a hivatalban, vagy a „megszokott házasságkötő helyszínén” szeretnétek összeházasodni, akkor az anyakönyvvezető alap esetben nem köteles külső helyszínre kimenni, pláne ingyen nem. Szintén nagy általánosságban tudom mondani, hogy az esetek többségében némi díjazás ellenében lehet szombati szertartás, további díjazással ki is megy külső helyszínre. 

Ha Nektek a kiszemelt, vagy a legközelebbi polgármesteri hivatalnál nem megoldható minden úgy, mint ahogy szeretnétek, vagy irreálisan nagy költséggel járna, akkor alapvetően 3 lehetőségetek van:

1. kerestek egy másik hivatalt és/vagy anyakönyvvezetőt,

2. az anyakönyvvezetőhöz igazítjátok a teljes esküvő programját,

3. megtartjátok a polgárit szűk körben, és egy szertartásvezetőt fogadtok fel az esküvő napjára.

Mi a különbség?

Röviden annyi, hogy az anyakönyvvezető az, aki törvényesen összead Titeket. A szertartásvezetőnek erre nincs felhatalmazása. Ebből adódik, hogy szertartásvezető akkor jöhet szóba, ha az anyakönyvvezetővel nem tudtok úgy megegyezni arról, hogy a Ti Nagy Napotokon úgy vezényelje le a polgári szertartást, ahogy Ti szeretnétek. Abban az esetben is szóba jöhet a szertartásvezető, ha egy jóval személyesebb, esetleg vidámabb és viccesebb szertartást szeretnétek tartani az esküvő helyszínén.

Mivel az anyakönyvvezető alapvetően egy törvény által beszabályozott szertartást tart, ezért ennek a lehetőségei általában szűkebbek, mint egy szertartásvezetővel levezényelt ceremónia. Ez se nem előny, se nem hátrány, egyszerűen tény. A döntés Rajtatok áll.

Ebből az is adódik, hogy ha szertartásvezetőt választotok az esküvőtökre, akkor a polgári szertartást már előtte meg kell tartanotok valamilyen formában. Akár csak a tanúitokkal, vagy csak a szűk családdal, de meg kell tartani előtte a polgári szertartást.

Innentől a szövegben leginkább anyakönyvvezetőt említek a polgári szertartást illetően. Viszont, ha Ti szertartásvezetős ceremóniát választotok inkább az esküvő napjára, akkor minden szöveg blokkjába behelyettesíthető a szertartásvezető is.

A polgári szertartás menete

Ez a polgári szertartás alapvető forgatókönyve:

 • bevonulás
 • anyakönyvvezetői köszöntő
 • IGEN-ek kimondása (hivatalos rész)
 • házassági anyakönyv aláírása (hivatalos rész)
 • gyűrűhúzás (hivatalos rész)
 • első hitvesi csók
 • ceremónia
 • szülőköszöntő
 • hivatalos iratok átadása
 • pezsgős gratuláció
 • kivonulás

Ettől lehet természetesen eltérni, a hivatalos részen kívül itt sincs semmi kőbe vésve. A hivatalos elemek sorrendjén is lehet változtatni, csak legyenek meg ezek az elemek. A polgári szertartás egyes elemeit egy kicsit jobban is kirészletezném.

Bevonulás

Ez a pont magáért beszél, itt vonultok be az anyakönyvvezetői asztalhoz. Itt is lehet több lehetőség közül választani:

 • együtt vonultok be
 • külön vonultok be
  • a vőlegény már az asztalnál várja menyasszonyát
  • a vőlegény egyedül vonul be, majd ott várja a menyasszonyt
  • koszorúslányok vonulnak be (ha vannak)
  • gyűrűhordozó (ha van)
  • majd a menyasszony vonul be.

Ez is csupán néhány tipikus ötlet, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. A legtöbbet szerintem nem kell részleteznem, magukért beszélnek. 

Anyakönyvvezetői köszöntő

Ez egy olyan köszöntő, amivel gyakorlatilag megnyitja az anyakönyvvezető a polgári szertartást. Ez a köszöntő állhat egy versből, vagy akár egy Rólatok szóló rövid történetről. Itt van talán az egyik legnagyobb különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között. Nagy általánosságban beszélek róla, és persze itt is van kivétel. A tapasztalat viszont az, hogy az anyakönyvvezetők általában szép, szívhez szóló, de kevésbé személyes szertartást tartanak. Ettől függetlenül találkoztam már olyan lenyúgörő anyakönyvvezetővel, aki valóban egy szívhez szóló és személyes történetet mondott a köszöntője alatt az ifjú párról, viszont tényleg ez a ritkábbik eset.

A szertartásvezetők pedig – szintén nagy általánosságban – szinte minden esetben jóval személyesebb köszöntőt tud mondani, hisz sokkal alaposabban Veletek van a szervezés alatt is.

Hivatalos részek

Ezek a pontok is szinte magukért beszélnek, legalábbis az IGEN-ek kimondását remélem nem kell részleteznem. 🙂

Az igenek kimondása után van lehetőség esküvői fogadalomtételre is, bár ez a ritkább eset. Ettől függetlenül van hivatalos és személyre szabott esküvői fogadalom is. Ha szeretnétek fogadalmat, akkor mindenképp kérjétek ki az anyakönyvvezető véleményét.

Utána következik az anyakönyv aláírása. Itt az anyakönyvvezető mindenkit egyesével szólít az aláírásra. Először a feleséget, majd a férjet kéri fel. Utánatok a tanúitokat, ugyanilyen sorrendben, majd az anyakönyvvezető írja alá az anyakönyvet.

A gyűrűhúzás követi az aláírást. Ekkor kerül először hivatalosan a gyűrűsujjaitokra a gyűrű. A fogadalomtételre itt annyira visszatérnék, hogy a fogadalomtételre itt is van lehetőség. Ha nincs fogadalmatok, akkor általában itt is egy verset mond az anyakönyvvezető.

Ceremónia

A hivatalos részek után az új közös életeteknek szimbólumát tudjátok elkészíteni egy ceremónia keretében. Ha ez most kesze-kuszának is hangzik – hiszen ceremónia van a ceremóniában -, valójában nem az. Ennél a pontnál egy közös szimbólumot fogtok készíteni, 2 különálló dologból csináltok egyet. Ez a szimbólum általában egy maradandó emlék, amit a közös életetek során magatokkal fogtok vinni. Magát a tárgyat is, de az emlékét mindenképp. Természetesen a fröccsöt, vagy sört ott megisszátok, illetve a galambokat sem feltétlenül tartjátok meg. 🙂 az is fontos, hogy olyan ceremóniát válasszatok, ami valójában mutatja, hogy Ti milyenek vagytok, azaz leginkább Rólatok szól.

Láttam már:

 • gyertyaceremóniát,
 • homokceremóniát,
 • fröccs-ceremónát,
 • sörceremóniát,
 • faültetést,
 • luficeremóniát,
 • kötélceremóniát,
  • ezen belül volt már hegymászókötél-ceremónia is,
 • fűszerceremóniát is.

Mint látod, elég széles a felhozatal az ilyen ceremóniákból. Egy anyakönyvvezető, vagy egy szertartásvezető még több remek ötlettel szolgálhat.

Szülőköszöntő

A polgári szertartás egyik fontos része a szülőköszntő. Itt a szavak helyett egy ajándékkal háláhatjátok meg szüleiteknek, és esetleg nagyszüleiteknek azt, hogy felneveltek Titeket. Ilyenkor illik a párod szüleinek is megköszönni ezt. Ez a pillanat egy fontos és érzelmes pillanat, itt a könnyes szem nem ritka látvány.

Az Rajtatok múlik, hogy ilyenkor csak az anyukák kapnak 1-1 virágcsokrot, vagy az édesapáknak is készültök egy ajándékkal. Ez lehet bor, csavarhúzó, vagy egyéb olyan ajándék, ami férfiasabb, mint a virág. A lehetőségek tárháza itt is gyakorlatilag kifogyhatatlan.

+1 tipp: esti szertartás

Egyre gyakrabban találkozok a szakmán belül az esti szertartás fogalmával és ötletével. Megvan ennek is a maga varázsa, teljesen érhető ez az elképzelés. Az a jellemző, és ezt főleg szolgáltatóként mondom, hogy rettentő meleg van általában a polgári szertartás idején. A valóban szép helyszíneknek megvan az a hátránya, hogy nincs elég árnyék, vagy épp ott nincs árnyék, ahol Ti és a násznép helyet foglal. Hiába csak 25-30 perc átlagban egy polgári szertartás, az is épp elég tud lenni ahhoz, hogy túl melege legyen az ünneplőknek. Emiatt is számításba jöhet egy esti, kellemes hűsben megtartott polgári szertartás.

A meleg mellett a másik fontos tényező az, hogy az amúgy is meghidt, szép és személyes pillanathoz hozzájárul egy hangulatos esti megvilágítás is. Kellemes fényfüzéri fény, vagy esetleg gyertyafény. Ennek is megvan a maga hangulata. Ha ezt választjátok, akkor fontos a megfelelő kivilágítás is. Ez maga a szertartáshoz is szükséges (például az aláírások miatt), meg persze a fotós és a videós is fog neki örülni. Néha nehéz megtalálni azt a középutat a fényekkel kapcsolatban, ami a meghidtséget megadja, de jók legyenek a fényviszonyok a polgári szertartás minőségi megörökítéséhez is. Legyen ez akár fotó, akár videó, szükséges megfelelő mennyiségű fény ahhoz, hogy minőségi legyen a végeredmény is.

Fontos azt is megjegyezni, hogy az esti szertartást jól be kell illeszteni az esküvői forgatókönyvbe. Néha ezt egyszerűen meg lehet oldani, néha nehezebben. Ez függ az elképzeléseitektől, a ceremóniamestertől és persze nem utolsó sorban az esküvői helyszíntől is. Ha mindekivel le tudjátok egyeztetni az este megtartandó polgári szertartást, akkor viszont minden rendben lesz vele, és ez a meghidt szertartás méginkább személyesebbé és emlékezetesebbé tehető számotokra.

Zenék

A legvégére hagytam a számomra legfontosabbat, a polgári szertartás zenéit. Mivel egy esküvői DJ honlapján olvassátok ezt most, evidens, hogy talán ebben tudok Nektek a legtöbbet segíteni a polgári szertartást illetően.

Alapvetően azok a jó zenék a polgári szertartáshoz, amikben nincs énekhang, vagy az éneket egy más hangszerrel helyettesítik. Rengeteg ilyen feldolgozás található a neten, de hangulatos tud lenni egy jól kiválasztott szinfonikus filmzene is.

A polgári szertartás zenéiről írtam egy külön bejegyzést is, amiben ezeket részletesen, példákkal és ötletekkel együtt be is mutatom. Érdemes lehet következőnek azt is elolvasni. Annak is örülök, ha esetleg már ez is kellően meggyőzött Téged arról, hogy velem jó kezekben lesz az esküvőtök és a polgári szertartásotok is. Ha így van, akkor nézd meg, hogy esküvői DJ-ként mit nyújtok Neked, és kérj rögtön ajánlatot, mivel elég gyorsan telik a naptáram.

Pin It on Pinterest