fbpx

Laptop az esküvőn? Elég ennyi a zenéhez?

Jól látod, most épp magam ellen beszélek. Ez azért van, mert megtanultam az évek alatt, hogy mindenkinek mások az elképzelései egy bulival, magával a bulihangulattal kapcsolatban. Nincs ez másképp az esküvőknél sem. És ez valahogy így van jól. Rengeteg dologtól függ az, hogy az Ifjú Pár hogyan képzeli el életük legboldogabb napját, azon belül magát a bulit. Sokan gondolják, hogy egy laptop az esküvőn elég a lagzi zenei részéhez, mert akkor biztosan a kedvenceik fognak csak szólni. Ezt a terv, a valóság gyakran a szöges ellentéte.

Ha ezt olvasod, akkor Te eljátszottál a gondolattal: mi lenne, ha laptopról szólna a zene az esküvőmön? A gondolat akkor jó, ha

  • kis létszámú lesz a násznép,
  • olyan zenéket válogattok össze, amit valóban mindenki ismer és szeret,
  • ezekből a zenékből jól fel tudod építeni a különböző zenei blokkokat,
  • nem utolsó sorban megbízol a násznépben (különösen a barátokban) annyira, hogy tényleg nem nyúlnak bele a lejátszási listába

Egy kis kitérő a kis létszámról

A kis létszám mindenkinek mást jelent. Van, akinek hatalmas a család és a baráti társaság, nekik a 150 fő is kis létszám a teljeshez képest. Ezen kívül van olyan is, akinek a teljes násznép 50 főből áll, és közöttük is szerepel olyan, akit amúgy meg sem hívnának, viszont a helyszínnek van egy minimális létszámigénye, ami alatt nem vállalnak esküvőt. Hogy ez jól van-e így, vagy nem, az egy másik kérdés. Egy 40-50 fős esküvőn simán el tudnám képzelni még én is, hogy elég egy laptop az esküvőn, egy előre összeállított zenelistából. De azt is csak akkor, ha 1000%-ig biztosak vagytok Magatokban és a násznépben is.

Mi a baj a kis létszámú násznéppel?

Voltam néhány olyan esküvőn, ahol magamban feltettem a kérdést: „Ehhez tényleg egy hivatalos esküvői DJ kell? Ide bőven elég lenne egy laptop egy jó hangtechnikával.” Lezártam magamban annyival, hogy a pár így gondolta jónak, elfogadtam ezt a döntést és kihoztam a maximumot belőle. Okkal kérdezheted, hogy mi a baj a kis létszámú násznéppel? Alapvetően semmi, viszont a buli szempontjából az esküvői DJ-nek általában sokkal többet kell dolgoznia egy kis létszámú esküvőn. DJ szemszögből az a tapasztalat, hogy a násznép nagyjából egyharmada alapvetően nem bulizni megy az esküvőre. Persze, fognak ők is táncolni, de közel sem annyit, mint a többiek, és ezzel nincs is semmi baj, ezt el kell fogadni nekem is, Nektek is. Ettől függetlenül ott lesznek Veletek, ünnepelni fognak titeket és jól fogják magukat érezni.

Abból kell kiindulni, hogy ha az 50 főből az egyharmada „kiesik”, akkor a bulizó része a násznépnek vélhetően egyszerre csinál mindent. Együtt sztorizgatnak, mennek ki dohányozni, vagy italért, stb. Ilyenkor egy esküvői DJ-nek sok rutin kell ahhoz, hogy elfogadja, nem miatta lett üres a tánctér, hanem kis létszám miatt. Persze ez a jobb esetben van így. Akkor, ha az esküvői DJ amúgy tényleg jól csinál mindent.

Laptop az esküvőn

Elég a kitérőkből, vágjunk bele a közepébe! Számos előnnyel kecsegtet az, ha saját magatok oldanátok meg a zenét, csak egy laptopról. Ettől függetlenül még így is több lesz (vagy lehet) a hátránya, ezeket is próbálom összegyűjteni, hátha tudok segíteni egy kicsit. Dőlj hátra, kicsit hosszú lesz, de talán megéri végigolvasni.

Vegyük sorra az előnyeit az elképzelésnek:

  • Olcsó, hisz nem kell hivatalos DJ-t fizetni
  • A saját kedvenceid fognak szólni

Az előnyök itt nagyjából el is fogytak. Nem valami nagy lista, ugye? Pedig ha hiszed, ha nem, mindent leírtam, ami csak eszembe jutott a „laptop az esküvőn” kérdés kapcsán. Most pedig nézzük a további felmerülő kérdéseket:

A laptopon van a zene, de miről fog szólni?

Ugye a laptop az esküvőn önmagában kevés, ahhoz kell egy hangtechnika (hangfal, erősítő, kábelek, stb.), hogy a zene meg is szólaljon. Ahhoz, hogy megfelelő legyen a bulihangulat, némi hangerő sajnos muszáj, és ehhez egy „otthoni hangcucc”, azaz házon belüli zenehallgatásra tervezett rendszer önmagában tényleg kevés. Komolyabb, fél-profi, vagy profi hangtechnikához egy alkalomra pedig nem jut hozzá az átlagember anélkül, hogy bérelnie kellene ilyen eszközöket. A bérlés is egy költség, nem beszélve arról, hogy ilyenkor még kauciót is kérnek a bérlésen kívül. Ha nem megy tönkre, akkor a kaució visszajár, és mindenki boldog, de akkor is költség. De ha saját hangcuccotok van is, akkor is Nektek kell odaszállítani, összerakni, kipróbálni, vigyázni rá (erre még később visszatérek), lebontani, visszavinni.

Milyen hangos lesz a zene?

Itt nem koncert-hangerőről beszélek, hanem arról, hogy a letöltött (azaz megvásárolt) és az online elérhető (Youtube, Spotify, Deezer, stb.) zenék alap hangereje egymástól jócskán el tud térni. Ha az egyik zene halkabb és ahhoz állítod be a hangerőt, akkor a következő hangosabb zene könnyen lehet élvezhetetlenül hangos, ekkor oda kell szaladj (és tényleg szaladnod kell majd) a kütyühöz, hogy lehalkítsd. Különben jobb esetben egy pillanatra megáll a buli, rosszabb esetben (ha nincs a hangrendszerben védelem, akkor) elszáll a hangtechnika, és teljesen véget ér a buli, onnantól nincs B-terv. Arról nem is beszélve, hogy ez roppant költséges is tud lenni számotokra ezután.

Letöltsem vagy stream-eljem?

Alapvetően 2 lehetőségetek van: előre letölteni, vagy stream-elni. Ha előre letöltöd, akkor nem fogsz függeni az esküvői helyszín WiFi hálózatától, vagy a saját mobilinternet sebességétől. A hátránya az, hogy ha nem szerzel be elég „tartalékot”, akkor könnyen kifogyhatsz a zenékből az este közepén. Másrészt egyáltalán nem szép (sem legális) dolog csak úgy letölteni a zenéket innen-onnan. Ekkor jobb ötletnek tűnhet stream-elni a zenéket, hisz akkor szinte korlátlanok a lehetőségek. Legalábbis ez az elv, a gyakorlat azért mást mutat. Minden zene stream-elő szolgáltatás úgy hirdeti magát, hogy 10-20-30-50.000.000 zeneszám közül lehet választani. Viszon mulatós, vagy magyar retró zenékből csak néhány dal áll rendelkezésre. Ami rendelkezésre áll, az sem biztos, hogy az albumról származik, hanem valamilyen élő koncertfelvétel. Jah, és itt a néhányat szó szerint kell érteni. Nézz körül nyugodtan a kínálatukban, meg fogsz lepődni, hogy a magyar zenékből mennyire nincs választék. Tehát ezt az akadályt is venni kell valahogy.

Milyen minőségű a zene?

Azt is kiemelném, hogy a legtöbb online elérhető zene általában elég gyarta minőségű. A letöltő vagy a stream szolgáltatók (Spotify, Apple Music, Google Play Zene, stb.) zenéi telefonon vagy fülhallgatón még elfogadható minőségű. Ez ugyanígy igaz az interneten megvásárolható zenékre is. Egy jobb hangrendszeren, relatív hangosan hallgatva viszont már kijön az, hogy ezek egész egyszerűen rossz minőségűek. Miért? Egyrészt üzleti oka van: minél jobb minőségű a zene, annál nagyobb a fájlméret, ergo annál több pénzébe kerül például a Spotifynak a saját szerverein a zenék tárolása. Üzleti szempontból pedig minél olcsóbb, annál jobb. Nem mellesleg nagyobb internet forgalmat generál egy jobb minőségű dal letöltése vagy stream-elése is. A YouTube-ról is lehet letölteni mp3 fájlokat különböző kétes eredetű honlapokon keresztül, a végeredmény hangminőség szempontjából viszont egyenesen borzalmas. Ettől határozottan óva intenélek. Egy jó esküvői DJ zenéi stúdió minőségűek, amik nagy hangerőn is kristálytisztán és élvezhetően szólnak.

Engedély honnan lesz?

Ez rögtön felvet egy újabb kérdést: miféle engedély? A helyzet az, hogy másolt zeneszámok nyilvános közvetítéséhez engedély szükséges. Akkor is másoltnak számít a zene, ha azt online megvásároltad, mert akkor azt a jogot vásároltad meg, hogy Te meghallgathasd, bármikor. Ha az Te lejátszod másnak, aki nem a közvetlen hozzátartozód, akkor bizony engedély kell. Még akkor is, ha ez egy zártkörű rendezvény, vagy esküvő. Sajnos ez alól nincs kivétel, ezt mindenkinek meg kell fizetnie, aki a zene lejátszásáért felelős, gyakorlatilag akié a laptop az esküvőn. Engedély híján szintén csúnya vége tud lenni a bulinak, ugyanis ellenőrzésnél, ha nincs engedély, akkor azonnal lefoglalja a hatóság a laptopot és a rajta lévő összes zeneszám után ~400 Ft-ot kell fizetni, darabonként. Számolj… 1.000 zeneszámnál ez már felfüggesztett büntetést vonhat maga után. És több kell, mint 1.000 zeneszám a repertoárba, jóval több.

Nyilván, nagyon ritka az ilyen ellenőrzés, de azt szokták mondani, hogy „az ördög nem alszik”. Ezt az engedélyt könnyű beszerezni, szükséges egy ingyenes regisztráció a Mahasz Jogdíj oldalon, ezután ott kell igényelni az Alkalmankénti jogosítást, 2019-ben bruttó 11.468 Ft-ért, és kell egy Excel táblázat a laptopon található zenékről. Ez eddig nem egy nagy kaland, de teendőt igényel és természetesen költséget jelent Nektek.

Fények

Uhh, tényleg kellenének fények is, az is kell a jó bulihangulathoz. Na jó, de akkor mégis milyenek? Itt sem érdemes vásárláson gondolkodni alapvetően, mivel egy alkalomra kellenek. Ha pedig gyakran buliztok otthon is, akkor már lennie kell valamilyen egyszerű megoldásnak a háztartásban. Tegyük fel, hogy nincs, így marad a bérlés. Sokan adnak bérbe különböző (elfogadható, jó, vagy profi) fényeket. Azokat azonban működtetni is kellene valahogy. Minden ilyen jellegű fény tud úgy működni, hogy bedugod a konnektorba és villog, különböző színekben, ahogy ez kell, mehet is a buli. Mi lesz a tortavágás alatt? És a játékoknál? Meg az éjféli menünél? Amikor mindenki leül, és megáll a buli. Akkor is ugyanígy fognak villogni a halkabb zene mellett az üres tánctéren? Nyilván nem célszerű, ezért Neked kell őket ilyenkor kikapcsolni, vagy kihúzni. Igen, Neked. Majd Neked kell újra elindítani őket, amikor kell.

Tehát akkor a teendők és a plusz költségeid eddig

Most pedig jöjjön a feketeleves, azaz a hátrányai:

Bele fognak nyúlni a zenébe

Hidd el, hogy ez így van. Nem egyszer előfordul az, hogy amikor épp kiszaladok a pultból üdítőért, akkor a násznép egy vagy több bátrabb tagja beáll a pultomba és belenyúl a zenébe. Ez ilyenkor teljesen érthető, főleg a buli tetőfokán, amikor már kezd győzni az alkohol… Ebből nem csinálok problémát, hisz hozzá tartozik az is a jó hangulathoz, ha az esküvői DJ partner tud lenni ezekben a helyzetekben. Ilyenkor egy poénnal egybekötve állok vissza a helyemre és folytatódik a buli.

Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy ha egy vadidegen DJ többmilliós felszerelésével játszik a násznép egyik tagja, mert az „poén”, akkor hidd el, hogy a laptop az esküvőn nekik „nem lesz kihívás”, hozzá fog nyúlni, elnyomja a zenét a következő számra, vagy megkeresi a saját kedvencét. Hidd el, az ő kedvence nem mindig lesz épp a Te kedvenced. És ebből nem egy lesz, hanem több, majd az este előrehaladtával egyre több olyan helyzetbe futtok majd bele, amikor egy szám sem szól majd a végéig, hanem „erős váltásokkal” csapongani fognak a zenei stílusok. Mondjuk a Despacito felénél átváltunk Tankcsapdára. Hidd el, ez meg fog történni, tapasztalat. Ha nincs ott egy ember ráállítva arra, hogy Ő, és kizárólag Ő kezelheti a zenét, akkor a felfokozott hangulatban és az alkoholnak köszönhetően el fog menni a buli egy olyan irányba, amit nem tudsz előre kiszámítani, de vélhetően nem fog tetszeni, egy cseppet sem. Valóban ilyen bulit szeretnél Magadnak az esküvődre? Arra, ami így is sok pénzedben van és sok időt, energiát fektettél már bele?

Te leszel a zenefelelős

Igen, Te! Az esküvőd egy jelentős része azzal telhet, hogy Neked kell a helyszínen váltani a zenék között. Miért? Azért, mert bármennyire is alaposan állítod össze a buli zenei anyagát, az nem lesz tökéletes. Nem azért, mert Te bármit is elrontanál ezalatt, hanem azért, mert az elképzelés csak nagyon-nagyon kevés esetben egyezik a valósággal. Ami fejben jónak tűnik, az lehet, hogy a valóságban máshogy hat. Lehet, hogy csak épp egy számot kell léptetni, de lehet, hogy stílust kell váltani, adott esetben pedig kevés lesz az összegyűjtött zene.

Mondok egy példát: a násznépedben vannak idősebbek. Szülők, nagyszülők, keresztszülők, stb. Ők is szeretnének Veletek bulizni, nyilván nekik más korszakból kell válogatni zenéket. Te úgy gondolkodsz, hogy éjfélre (vagy valamikorra) úgyis elfáradnak, és leülnek, vagy hazamennek, onnantól csak a fiataloké a terep, „lebonthatjátok a házat” a saját, pörgős-zúzós kedvenceitekre. Ez így teljesen jól hangzik, ugye? Szintén tapasztalat az, hogy ez nem mindig van így. Annyira nem mindig, hogy az esetek többségében az idősebb korosztály is egész sokáig kitart. Ha nem válogattál be elég olyan dalt a listádba, ami még ilyenkor is kitart, akkor bizony bajban lesztek. Ott kell majd agyalni, hogy ilyenkor mi is legyen? Ugye, mindenkinek jól kellene éreznie magát. Tőled fogják várni ők is a „megváltást”, ezzel Neked kell majd akkor és ott foglalkoznod. Ahelyett, hogy élveznéd a saját esküvődet.

Összegezzünk tehát: laptop az esküvőn?

Ha a fentieket végiggondolod, már nem is éri meg annyira kihagyni az eksüvői DJ-t az esküvődről, ugye? Nyilván, a spórolás az spórolás, így kevesebb lesz az esküvőre jutó költség, de tényleg megéri ennyit foglalkozni pluszban Neked az esküvőddel? És mindezt csak azért, hogy egy laptop az esküvőn a zeneforrás? Valóban ezzel szeretnél foglalkozni a készülődés alatt? Valóban így szeretnéd megélni életed legboldogabb napját?

Ha a válasz erre is IGEN, akkor áldásom rá, szerezd be a zenéket, bérelj hang-, és fénytechnikát, intézd el a Mahasz bejelentést, és mehet a buli! Ha viszont a válaszod NEM, akkor inkább kérj ajánlatot, és hagyd, hogy ezt a rengeteg terhet levegyem a válladról azért, hogy Te a lehető legjobban érezd magad és a tényleges feladatod csak az legyen, aminek ilyenkor lennie kell: élvezd a Nagy Napot, mert nagyon gyorsan eltelik!

Ha van még kérdésed, akkor bizalommal keress fel elérhetőségeimen, vagy írj üzenetet a Facebook oldalamra, és beszélgessünk egy jót az esküvői elképzeléseidről!

Pin It on Pinterest