fbpx

Esküvői DJ és Ceremóniamester egyben

Esküvői DJ és Ceremóniamester egyben

Többször találkozok olyan szituációval, amikor az esküvői dj-t és a ceremóniamester egy személyként kezelik. Legyen az ajánlatkérés, egy szimpla bejegyzés a Facebookon, vagy egy „kolléga”, aki így hirdeti magát. Szeretném, ha egy kicsit tisztábban látnátok, hogy miről is szól ez a 2, teljesen különböző és teljes esmbert kívánó szakma. Esküvői DJ és Ceremóniamester egyben nincs! Ha valaki ezt mondja magáról, akkor legjobb esetben is mellébeszél, vagy csúsztat!

Ezzel most több kollégát meg fogok sérteni egy kicsit, de vállalom. Szerény véleményem az, hogy nem hiteles az, ha valaki így hirdeti magát. Ennek pedig mindenképp hangot szeretnék adni azért, hogy Téged – aki az esküvőjét szervezi éppen – megkíméljelek egy esetleges csalódástól.

Milyen is a jó ceremóniamester?

Ezt egy másik bejegyzésben már részletesen is leírtam. Röviden annyi, hogy egy ceremóniamesternek az esküvőtök koordinálása, és az esetleges problémák megoldása a legfontosabb feladata. A koordinálás alatt azt értem, hogy:

 • fogadja a vendégeket a vendégváráson
 • ott elmondja mindenkinek a szükséges információkat
 • megválaszolja a kérdéseket
 • elmondja, hogy merre van a templom
 • a templomnál intézi a leültetést
 • segít a fotósnak összeterelni a násznépet a kiscsoportos fotózáshoz
 • ugyanígy a nagy csoportképhez is
 • egyeztet a helyszínnel az esetleges kérdésekben
 • a konyhán intézkedik a felszolgálás kapcsán
 • egyeztet a torta érkezéséről is
 • felel a jó hangulatért, ha esetleg épp pihenne a násznép

Mindezt a DJ pultból?

Gyakorlatilag megoldhatatlan. A fenti lista közel sem teljes, szinte a végtelenségig lehetne sorolni a ceremóniamester feladatát. Ezek csupán a legfontosabbak. Ezt egy esküvői DJ a pultból konkrétan hogy tudja mind-mind megoldani? Teljes mértékben sehogy. Egy ceremóniamester nem csupán egy ember, aki terel, magyaráz, jópofizik, meg játszik egyet, ha unatkozik a násznép. Egy ceremóniamester ennél sokkal több, sokkal inkább a Ti jobbkezetek lesz. Gyakorlatilag ezt a „terhet” veszi le a vállatokról a Nagy Napon. Azon a napon, amit Ti több, mint 1 évig szerveztek, és egy rakat pénzbe fog kerülni. Ha nincs ceremóniameter, akkor ezekt mind-mind Nektek kell majd csinálnotok. Azon a napon, ami így is egy szempillantás alatt el fog repülni, hiszen annyi minden fog történni aznap. Na pont ezekről fogtok lemaradni.

Miért nem lehet az esküvői DJ is egyszemélyben?

Esküvői DJ és Ceremóniamester egyben azért nem lehet, mert a koordináláshoz, a kérdések megválaszolásához és az esetleges problémák megoldásához bizony mozogni kell. Oda kell menni, ahol a gond, vagy intéznivaló van. Ott pedig több, akár 10-15 percet is eltölteni. Mi a helyzet ezalatt a zenével? Beteszek egy mixet aztán „jóvanazúgy”? Vagy megáll a szám végén? És Ti ezért fizettek a DJ-nek, hogy megálljon a zene? Nemhiszem, hogy ez tetszene.

Igaz, az is, hogy minden csak a problémán és a problémamegoldó képességen múlik. Amíg nincs probléma, addig minden oké. Nagyon kevés olyan esküvői beszámolóval találkoztam, ahol ne lett volna a nap folyamán legalább 3-4 „baki”. Ha ezek picik és nem állítja meg a bulit, akkor csak mosolygunk egyet rajta és megyünk tovább. De mi van akkor, ha egy kicsit összetettebb dolgot kell intézni? Mindent meg lehet oldani, kivéve talán a „P” betűt nyitott szájjal kimondani. Legfeljebb nem 5, hanem 25 perc megoldani, mert akkor 2 mondat után vissza kell szaladjak a DJ pultba, elindítani a következőt. Ebben az esetben minden egyes program csúszni fog az egész esküvőn. A vacsora, a torta, a menysszonytánc, az átöltözés, minden. Ennek sem Ti, sem a helyszín, sem pedig a többi szolgáltató nem fog örülni, ezt elhiheted.

az esküvői DJ-nek a hangulatra és a násznépre kell figyelnie

Úgy is mondhatnám, hogy a táncteret kell pásztázza, figyelnie kell a reakciókat, és a zenét tartani elsődlegesen a szeme előtt. Jó-e az adott zene, mehet-e még tovább ez a stílus, fárad-e a násznép, ezért lassítani kellene a tempón, vagy épp ellenkezőleg: jöhet-e egy kis hangulatfokozás? Nekünk, esküvői DJ-knek általában kevesebb, mint 3 percünk van arra, hogy:

 • kimenjünk mosdóba,
 • utána szerezzünk magunknak egy üdítőt,
 • kiválasszuk a következő dalt,
 • annak a hangerejét beállítsuk,
 • megkeressük a megfelelő indítási pontot,
 • és ha ott tartunk, akkor átkeverjük.

Ismétlem, mindeközben figyelni kell a násznépet is, hogy egyáltalán jó-e az, amit épp játszik?

Így talán egy kicsit jobban ráláttok a munkánkra, és arra, hogy miért nem lehet valóban megoldani azt, hogy az Esküvői DJ és Ceremóniamester egyben legyen. Ha mindeközben még azt is intézni kell, hogy amikorra készen áll a torta (díszítés, gyufa, kések, tányérok, stb.), előkeríteni a fotóst/videóst, hogy készüljenek, megtalálni a megfelelő villanykapcsolókat, akkor tényleg mi a helyzet a zenével? Megáll, ha nem végzek időben? A Te esküvődön a násznépből mindenki csak kapkodja a fejét, hogy miért van csend és hol van a DJ. Ez azért elég kockázatos játék lenne szerintem. Arról nem is beszélve, hogy a DJ meg egész este csak rohangálna, mint a mérgezett egér. Ez sem a legszebb látvány, valljuk be.

Ezzel spórolni tudtok

Kecsegtetőnek hangzik, mivel ezzel is lehet találkozni. „2-az-1-ben, dupla szolgáltatás nem-dupla áron!” Ilyen hirdetést is láttam már, mivel az a gondolatmenet, hogy ha az Esküvői DJ és Ceremóniamester egyben van, akkor nyilván csak 1 szolgáltatót kell fizetnetek. Ez igaz is. De az a szolgáltató ilyenkor értelemszerűen magasabb árat számol, ami rendben is van, hisz többet nyújt egy „sima” esküvői DJ-nél. Ez tiszta sor, mindannyian máshogy szolgáltatunk, mások is az áraink. De az, hogy ha az esküvői DJ és Ceremóniamester egyben van, valóban spórolás? Ha a fentieket elolvastad, akkor körvonalazódik, hogy ha egyben ajánlja magát valaki, akkor a 2 szolgáltatás valahogy sérülni fog, ugye? Vagy az egyik, vagy a másik, vagy mindkettő, de valahogy csak sérülni fog, sérülnie kell.

Pakolni ki és mikor fog?

Magáról a bepakolásról nem is beszéltünk még. Nekem 1,5-2 óra a bepakolás alátalában egy esküvőre. Ez azért is van, mert sok cuccot viszek, másrészt nem szeretek kapkodósan pakolni, mert a kapkodásból csak a baj van. Ha az esküvői DJ egyben ceremóniamester is, akinek már akkor is feladata van, amikor az esküvői DJ-nek még nincs, akkor mikor fog bepakolni? Délben? vagy reggel 8-kor? Nem képzelnéd, de vannak olyan helyszínek, különösen az éttermek, amik az esküvő előtt 2 órával még rendes nyitvatartás szerint működnek, akkor még nem lehet sehogyansem pakolni. Ilyenkor mi a helyzet? Csak azt tudom gondolni, hogy ilyenkor amit fent is írtam, az egyik szolgáltatás sérülni fog, vagy ilyen esetben a pakolást megoldja mással. Persze, ha ebben az esetben sérül a szolgáltatás, akkor bőszen fog mutogatni az ember a helyszín vezetőjére. Ami még el is fogadható, de ez mit segít a Te esküvődön? Semmit. Ha mással pakoltat, ami teljesen érthető, akkor mennyit is sprórolsz Te ezen? Így a beígért spórolás nagyrésze máris ugrott.

Számoljunk

Egy jobb esküvői DJ szolgáltatás 2019-ben 140.000 – 200.000 Ft-ig terjed. Ebben már tényleg megbízható, tapasztalt, profi esküvői DJ-t találsz. Jómagam is ebben az árakategóriában dolgozom. Ilyenkor jön az, hogy a kiszemelt személy esküvői DJ mellett ceremóniamester is. Egy jó ceremóniamester szintén 100.000 – 180.000 Ft körüli összeget kér a szolgáltatásáért. Tehát külön megúsznátok a 2 személyt 300.000 Ft körül. Ez lehet több, lehet kicsit kevesebb is. Kíváncsi lennék, hogy egy eskvői DJ, aki egyben ceremóniamesternek is hirdeti magát, mennyit kérhet. A reális az, ha ehhez a 300.000 Ft-hoz közelít, de legyen egy kicsit alatta. Ha a pakoláshoz kell hívnia maga mellé valakit, mert máshogy nem megoldható, akkor nyilván neki is kell fizetni valamit, be kell jelenteni aznapra, le kell utána adóznia, stb. Ez is Titeket fog terhelni. Arról nem is beszélve, hogy a pakolónak is illene legalább egy szolgáltatáói menüt kérni. Itt spórolásban hol is tartunk? Nagyjából sehol. Nyilván valamekkora összeget lehet spórolni, de itt is benne van az, hogy sérülni fog valamelyik szolgáltatás. És ezt direkt nem feltételes módban írom, mivel ez egy szinte biztosra vehető tény.

 

Neked megér ez ennyit?

Egy évig szervezed az esküvődet. Tudod, hogy jó sok pénzbe fog kerülni. Nyilván kell spórolnia az embernek, de nem éri meg mindig mindenen. Ha pont a 2 legfontosabb szolgáltatón akarsz spórolni, akkor nagy eséllyen inkább káosz lesz az esküvő, mintsem a legboldogabb napotok szép emléke. Megér ennyit? Ha igen, áldásom rá, remélni tudom, hogy az esküvőtökön minden rendben lesz. Ha így lesz, akkor majd rámolvashattok utána, hogy mekkora butaságot írtam és megtaláltok erre a legob embert. Viszont ha igazam van, akkor… Én időben szóltam.

Jövőkép

Saját gondolat, de mindenképp meg szeretném osztani Veled. Ha már ennyi mindenre képes egy ember, akkor mi lehet a jövőkép? Rájön, hogy egy iPhone-nal vagy egy jó okostelefonnal milyen szép képeket lehet készíteni, és máris Esküvői Fotós is lesz, egyszemélyben. Sőt, ezekkel videózni is lehet, adott a levetőség: Esküvői Videós. Továbbmegyek: otthon szolgált már fel vacsorát a családnak, tehát elbír egy levesestálat, gyerünk: ő innentől a pincér IS. Minden IS. Esküvői DJ-, Ceremóniamester-, Fotós-, Videós-, Pincér. Mi kell még? Az, hogy ezt fizikailag hogyan oldja meg, az nyilván nem lesz benne a hirdetésben, mivel kivitelezhetetlen. Remélem érzed benne az iróniát, de azért félő, hogy egy idő után bele lehet majd futni hasonlóba. Ezt kérdezd meg bátran egy fotóstól, ceremóniamestertől, vagy bármilyen esküvői szolgáltatótól. Nem azért fonak nekem igazat adni, mert maguk mellett beszélnek, hanem azért, mert ezek a szakmák mind-mind külön embert kívánnak.

Hagyjuk a mellébeszélést

Nincs olyan, hogy esküvői DJ és ceremóniamester egyben. Nem létezik és nem is fog létezni. Aki ezt állítja magáról, egyszerűen meg kell neki mondani, hogy ő inkább szpíker, mintsem ceremóniamester. Azt fogadjuk el nekik, hogy nem nagyon voltak még igazi ceremóniamester mellett esküvőn, ezért nem is tudhatják, hogy miről is szól ez a szakma. Gondolom, ha így hirdeti magát, akkor el is tudja hitetni, hogy ő tényleg 2-az-1-ben. Holott nem az, közel sem.

Sokkal tisztességesebb, ha azt mondja, hogy szpíker feladatot is ellát egy esküvőn, ezzel kvázi felkonferál néhány fontosabb dolgot. Félre ne értsetek, egyáltalán nem baj az, ha egy esküvői DJ jól bánik a mikrofonon keresztül a násznéppel. Ez mindenképp egy jópont. De ettől még ne nevezze magát ceremóniamesternek semmiképp. Ahhoz ennél sokkal több kell.

Van az éremnek egy másik oldala is. Ha az esküvőtökön nem lesznek programok, nem kell koordinálni semmit és senkit, akkor mi a helyzet? Csupán Ti, a Násznép és DJ lesz ott, akkor is kell a ceremóniamester? Ha egy minden formalitást mellőző, laza, kerti party-n szeretnétek megünnepelni a házassékötést, akkor talán meglesztek ceremóniamester nélkül is. Ilyenkor nem baj az, hogy ha be van kötve egy mikrofon, amivel tud a DJ bánni, így is lehet a hangulatot fokozni, és a legfontosabbakat bemondani. Csak ne nevezze magát akkor se ceremóniamesternek, ne így adja el magát Nektek.

Egyetértesz?

Ha igen és érdekel a munkásságom, akkor ajánlom figyelmedbe a Facebook oldalamat, itt követheted az esküvőimet. Ha pedig még nincs meg az Esküvői DJ-d a Nagy Napodra, akkor kérj egy ajánlatot, remélem szabad leszek még aznapra.

Pin It on Pinterest