fbpx

Esküvői zenék

Az esküvői zenék kiválasztása

Gondolom, azt már nagyjából tudjátok, hogy milyen zenéket szeretnétek hallani az esküvőn. Azt is tudjátok már, hogy darabra mennyivel kell készülni? Mikor milyen stílus ajánlott? Ha nem, akkor segítek kiválasztani a megfelelő zenéket kiválasztani az esküvőtökre úgy, hogy mindenki jól tudja magát érezni. Összegyűjtöttem azokat a gyakorlati tippeket és tanácsokat, ami segíthet Neked az esküvői zenék kiválasztásában. Nagy általánosságban fogok beszélni az esküvői zenékről, nem lesz konkrét dalra lebontva, de így is segíteni fog. A személyes megbeszélésen, a készülődés alatt, valamint a helyszínen is segítségetekre leszek.

Vacsorazene

Ide alapvetően egy háttérzene szükséges. A hagyományos esküvőknél már bevált szokás az, hogy a vacsora előtt is bulizik a násznép, viszont ezek a hagyományos esküvők már egyre ritkábbak. Egyszerűen átalakultak a szokások is, ezzel átalakult az esküvő forgatókönyve is. Ez így van rendjén, a világ is folyamatosan változik, ez alól az esküvő sem kivétel. Az esküvői zenék összeállításánál gondolni kell a vacsorazenékre is. Vacsorazenének leginkább kellemes swing-et, jazz-t, vagy egy magyar dalokból álló válogatást. Mindenképp olyat, ami a meghitt hangulatot fenntartja, de nem akar rá az ember azonnal táncolni. A vacsora alatt maga az evés és a családi beszélgetés a fontos. A buli alatt erre már nemigen lesz lehetőség. A vacsorazene összeállításában is állok rendelkezésetekre.

Nyitótánc

Egy sarkalatos és fontos pontja az esküvőnek a nyitótánc. Ez a hagyomány még megmaradt, ami nagyon helyes. A nyitótánc szimbolizálja azt a pontot, ahol az Ifjú Pár első táncukat táncolják, ezzel nyitják meg mindenki számára a bulit. Ez több szempontból is fontos. Egyrészt ez egy meghitt és káprázatos pontja az esküvőtöknek, hisz egy romantikus tánc mindenképp jár a násznépnek, a szülőknek, a keresztszülőknek, mindenkinek. Ez persze lehet egy sima, 1 perces lassúzás is, egy szép keringő, vagy egy betanult, vicces koreográfia. Vagy ezek keveréke. A tárház gyakorlatilag kimeríthetetlen, de ezek a leginkább jellemzőek. Ekkor a teljes násznép a párra figyel, tehát ott van mindenki a közeletekben, többnyire egy körben, így lehet igazán könnyen, de nagyon jól beindítani a bulit. Enélkül is be lehet, csak az jóval nehezebb. Az évek alatt találkoztam már mindkét véglettel, megbirkóztam a feladattal.

Bulizenék

Ez a fő feladat, az esküvői zenékkel kapcsolatban: a bulizenéket kiválasztani. Természetesen ebben is tudok segíteni, méghozzá úgy, ahogy senki más. Úgy kell kalkulálni, hogy az este buli részében 100-120 darab dalra lesz idő. Ezt 21:00 – 03:00-ig mondom így. Ha a Ti esküvőtök forgatókönyve buli része ettől jelentősen eltér, akkor értelemszerűen ezt a számot növeljük, vagy csökkentjük. Nagyjából akkor is ezzel a nagyságrenddel kell számolni. Itt kell leginkább megtalálni azt az arany középutat, amit Ti is szerettek és a násznép is tud rá bulizni. Sokszor ez nem is olyan egyszerű feladat, mint gondolnátok, de eddig mindig megtaláltuk azokat az esküvői zenéket a párokkal, ami mindenkinek megfelelő volt. Az ajánlatkésérnél megadhatjátok a Ti elképzeléseteket. Csak akkor szólok bele, ha jobb, vagy jobbnak tűnő ötletem van az esküvői zenékkel kapcsolatban, viszont akkor segítek úgy alakítani a listát, hogy mindenki elégedett legyen a végén.

Kiemelt zenék

Itt a szülőkkel való táncra, a tortára, a menyasszony/menyecsketáncra gondolok. Érdemes az esküvői zenék kiválasztásánál ezeken is elgondolkodnotok. Az esküvőtök egy egyszeri és megismételhetetlen nap lesz. Fontos, hogy aki veletek ünnepel, az Titeket ünnepel. Egy-egy táncot érdemes táncolnotok a számotokra legfontosabb emberekkel. Ha jó a buli, akkor mindenki táncol mindenkivel, viszont az nem feltétlenül az a meghitt pillanat, ami ilyenkor szükséges.

Szia, szeretném kérni, a …

Hihető vagy sem, jómagam ezeknek a kéréseknek örülök a legjobban. Mindig fejben tartom azt, hogy minden pár más, így az összes násznép is más. A buli alatt folyamatosan figyelem azt, hogy milyen a korosztálya, milyen az összetétele a násznépnek, hány gyerek van az esküvőn, stb. Igyekszem mindig azt játszani, amit az esküvői zenék listájából a legjobbnak tartok az adott időpontban. Az emberek fejében azonban olvasni nem tudok, így ha van egy olyan kérés, ami az adott pillanatban a buli szempontjából is jónak tűnik, és nincs a tiltólistátokon, akkor természetesen beillesztem minden további nélkül a buliba. Ettől függetlenül, ha olyan kérés érkezik, ami sehogyan sem illik éppen oda (sem stílusban, sem tempóban, sem korszakban, sehogy), akkor azt csak akkor teljesítem, amikor „odaér a buli”. Kivéve persze, ha Ti kéritek. Ott Ti vagytok a főnökök, legfeljebb 1 kérdés erejéig átbeszéljük, hogy mit látok jónak, és közösen kitaláljuk ott.

Minden esküvői zene egy dal, de nem minden dal esküvői zene

Kicsit közhelyes lehet a fenti kijelentés, viszont teljes mértékben igaz. Az, hogy Ti egy dalt nagyon szerettek, van egy fantasztikus közös emléketek rá, még egyáltalán nem biztos, hogy a násznép többi tagja is ugyanúgy fogja értékelni ezt. Ez nem jelenti, hogy ez a ne is legyen az esküvői zenék között, ez a dal nem is mehet az esküvőn, csupán mérlegelni érdemes azt, hogy mikor szóljon.

Mit ajánlanék?

Ez legyen titok az ajánlatkérésig. 🙂 Nem szeretnék a konkurenciának ötleteket adni, hiszen az is az egyik előnyöm, hogy úgy segítek kiválasztani Veletek közösen az esküvői zenéket, ahogy senki más. Neked nincs más teendőd, mint ajánlatot kérni, a többit már közösen csináljuk úgy, hogy mindenki elégedett lesz az esküvőd után.

 

Pin It on Pinterest