fbpx

Így zajlik nálam egy esküvői megbeszélés

Így zajlik nálam egy esküvői megbeszélés

Kértek tőlem árajánlatot a Nagy Napotokra. Ha még szabad vagyok aznapra, akkor átnézem az ajánlatkérést, ha szükséges akkor felhívlak, vagy emailen kérdezek. Elküldöm az árajánlatot, és ha Nektek szimpatikus, akkor egyeztetünk egy találkozót, hogy arcot, hangot és személyiséget is tudjatok társítani az ajánlat mellé. Hogyan is zajlik az első esküvői megbeszélés nálam? Olvass tovább és megtudod.

Teljesen kötetlen lesz

Valóban kötetlen, az esküvői megbeszélés semmilyen kötelezettséggel nem jár. Ha szimpatikus az árajánlat és szeretnétek jobban megismerni, akkor javaslok egy személyes találkozót. Ahogy a bemutatkozómban is írtam, esküvői DJ-nek lenni nagy felelősség is, hiszen az életetek legfontosabb napján a legfontosabbat, azaz a buli hangulatát bízzátok rám. Ezért közel sem mindegy, hogy milyen ember vagyok, egyáltalán közös hullámhosszon vagyunk-e.

Erre a legjobb egy személyes találkozó, ahol kötetlenül át tudjuk beszélni a fontosabb kérdéseket.

Itt még nem kell szerződést kötnünk

Mint mondtam, ez egy teljesen kötetlen beszélgetés. Elég fura lenne, ha ennek ellenére mindenképp a szerződéskötésről szólna az első esküvői megbeszélés. Minden esküvőre kötök szerződést, ettől lesz még megnyugtatóbb, de erre ráérünk a találkozó után is.

A szerződéskötés fontos. Számtokra is és számomra is. Szerződéskötés nélkül jómagam nem érezném magam akkora biztonságban. Jó az, ha írásban is megvan mindenki „feladata”. Nem a legjobb szó erre a feladat, de talán akkor is ez tükrözi leginkább azokat a teendőket és tényezőket, amik fontosak lesznek az esküvőddel kapcsolatban. Úgy vélem, hogy szeretünk nyugodtan aludni, ehhez pedig mindenképp kell majd a szerződés. Viszont nem kell vele kapkodni.

Zenélhettem már ügyvéd, ráadásul Polgári Törvénykönyv szakértő ügyvéd esküvőjén is. Az az esküvő is jól sikerült. Amikor velük egyeztettem, bevallom, hogy fel voltam készülve arra, hogy, miután átküldöm a szerződés tervezetet, egy teljesen más szerződést kapok vissza. Hiszen nem vagyok ügyvéd, és egy szakértőnek küldtem el a saját magam kis szerződését. 2 ponton javított bele, ott is csak minimálisat, és kaptam egy dicséretet is, hogy ez szép munka. Ettől rettentően nyugodt lettem és az ifjú pár is. Ebből is látták, hogy odafigyelek arra, amit csinálok. Bízom benne, hogy ezt már kezded Te is így látni.

Természetesen, ha úgy alakul, akkor már az esküvői megbeszélés előtt, vagy akár ott át is tudom küldeni a szerződés tervezetet. Azért küldöm inkább, mert 6 oldalas. Jobb azt otthon olvasni.

Frekventált helyen találkozzunk

Javaslok, egy mindenki által kényelmesen és könnyen megközelíthető helyet választani. Általában bevásárlóközpontot (Westend, KöKi Terminál, stb.), azon belül is egy szimpatikus kávézót szoktam javasolni. Az lehet, hogy nem ez lesz a legcsendesebb helyszín a világon, viszont arra megfelelő, hogy a legfontosabb részleteket átbeszéljük, megismerjük egymást.

Ha vidéken, vagy külföldön éltek, akkor sincs semmi gond. Nyilván nem szeretnélek titeket őrült költségekbe hajszolni egy személyes esküvői megbeszélés miatt, ha annyira messze vagyunk egymástól, hogy ne érje meg nektek sem. Az okos eszközök korát élve szinte mindenen tudunk már videochatelni. Ha máshogy nem, akkor így is meg tudjuk beszélni a legfontosabb részleteket. Ez pont elég arra, hogy megismerjük egymást, egyeztessük elképzeléseinket.

Viszont, ha tudunk találkozni, akkor mindenképp egy jól megközelíthető és kényelmes helyet válasszunk. A fentiek csupán példák, de pont azért hoztam, mert megesett az ellenkezője is. Volt olyan, hogy 53 percig kerestem parkolóhelyet a belvárosban úgy, hogy általában szokott azon a környéken szabad parkolóhely lenni. Aznap és akkor éppen nem volt. Nem szeretek késni, de ezzel a helyzettel nem tudtam épp mit tenni, kocsikáztam, amíg valaki épp ki nem állt. Ezt szeretném a jövőben elkerülni, hogy a megbeszéléssel tudjuk eltölteni az időt, hasznosan. 

Hétköznap, délután vagy kora-estére készüljünk

A szakmámból kifolyólag a hétvégéim foglaltak. 🙂 Most, amikor ezt olvasod, szinte biztosra veszem, hogy legalább 1 évre előre, a szombatjaim nagy része már foglalt esküvők miatt. Vasárnap pedig utazom haza a helyszínről, vagy kipihenem a bulit. Épp ezért, talán úgy lenne kényelmesebb, ha hétköznap, munka utánra időzítenénk az esküvői megbeszélést.

Nagy általánosságban 18:00 körüli időpontra szoktam tervezni, de abszolút rugalmas vagyok. Ilyenkor is általában már előbb a környéken vagyok, mert – mint mondtam – nem szeretek késni. A csúcsforgalmat mindig beleszámolom az indulásba. 18:00 körül inkább mindenki kifelé jön már a városból, befelé jól lehet haladni. Mire végzünk, addigra pedig lemegy a délutáni csúcs is.

Ez az időpont is csupán egy javaslat. Ha Ti tovább dolgoztok épp, akkor tehetjük későbbre is, ebben is abszolút rugalmas vagyok. Azt szeretném, ha már a szervezés elején is inkább a nyugodtság vezérelné az első találkozót.

A fontosabb egyeztetni valók

Beszélünk a helyszínről, pontosabban az adottságairól. Megbeszéljük azt is, hogy milyen szolgáltatókat szeretnétek az esküvőre, és kik azok, akik már tutira megvannak. Átbeszéljük a násznép összetételét, korosztályát, azokat a fontosabb személyeket, akikkel ritkán találkoztok.

Persze, beszélünk a zenékről is. Minden pár más, így minden esküvő is más, ezért más zenékkel kell készüljek. Nagy vonalakban felvázolom azt, hogy mi az, ami „működni szokott”, mire érdemes odafigyelni. Ti pedig elmondhatjátok, hogy mik a kedvenceitek és mik a tiltólistás dalok, stílusok.

Ezen kívül, kíváncsi vagyok az extra kívánságaitokra is, mik azok, amiket még szeretnétek, de az ajánlatkérésben nem említettétek.

Helyszín

Beszéljünk magáról a helyszínről, ugyanis ez a kiindulópont.

  • Mit érdemes tudni róla?
  • Szabadtéri, fedett teraszos, vagy zárt a hely, ahol a buli lesz?
  • Esetleg a vacsora külön teremben lesz?
    • Ha igen, akkor miért?

Ezek azért fontos szempontok, hogy tudjam, mire kell készüljek. Ne az legyen, hogy épp 5 méter hosszabbító hiányzik ahhoz, hogy mindent be tudjak kötni. Ez mondjuk a gyakorlatban lehetetlen, mert annyi plusz kábel viszek magammal, ami még emellett 2 buli teljes technikájának elég lenne. Tehát erre is van B-tervem. Nyilván jobb félni, mint megijedni, ezért jobb erről beszélni már az első esküvői megbeszélés során.

Fontos az is, hogy milyen elrendezésű a helyszín. Azért fontos, mert bár a fő hangtechnikám általában mindig ugyanaz, azt még lehet bővíteni, variálni, ha kell. Mondok egy példát. 80 fős, vagy nagyobb esküvőt tervezel. A helyszínen ennyi ember kényelmesen le is tud ülni vacsorázni úgy, hogy van elég tánctér is. A ceremóniamester szeretne mondani valamit, odaadom neki a mikrofont, elkezd beszélni, miközben a násznép eszik-iszik-beszélget. Ilyenkor mi tud történni? Vagy nem hallja rendesen a szöveget a hátsó sor, vagy adok rá elég hangerőt, az meg az első sort fogja zavarni. Ez egy teljesen életszerű helyzet.

Ezt úgy védem ki, hogy egy plusz hangfalat teszek a terem másik végébe, hogy egyenletesebb legyen a hangerő, főleg ilyenkor. Ebben a külön hangfalban tudom szabályozni a zene és a mikrofon hangerejét, külön, tehát a buliban innen nem fog hangosan szólni a zene.

Ehhez viszont az is kell, hogy a helyszín alkalmas legyen rá, azaz fizikailag elférjen ez a plusz hangfal, a kábeleivel együtt. Mindez persze biztonsággal. Ezért fontos minél több infót tudnom a kiválasztott helyszínetekről.

Összeállítottam egy esküvői helyszín kisokost. Ebben csupa hasznos tanácsot találsz, amiket a saját szemszögemből látva gyűjtöttem össze. Ez akkor is hasznos lehet, ha már megvan a helyszínetek, rá tudtok kérdezni ezekre az apróságokra is. Ha pedig még nincs meg a helyszínetek, akkor meg pláne hasznos.

Szolgáltatók

Ha már vannak lefixált szolgáltatók, akkor róluk is beszéljünk. A sok év alatt sok esküvőn zenéltem már, hátha ismerek közülük valaki. Ha így van, akkor el tudom mondani, hogy milyen volt vele együtt dolgozni, kizárólag szolgáltatói szemmel. Eszem ágában sincs senkit isteníteni, vagy épp lehurrogni, viszont a tapasztalat az tapasztalat.

Ha nem ismerem az adott szolgáltatót, akkor pedig kérdezni tudok. Azon a találkozón felmerült-e bármi kérdés a DJ-t illetően? Ha igen, akkor mi volt az, miben tudok segíteni neki?

Az az alapelvem, hogy az esküvőtökön egy csapatot fogunk alkotni. Nem az a célom, hogy egymásra nem-figyelő, lézengő szolgáltatói csapatot lássatok Ti, vagy a násznép. Sokkal hatékonyabbak tudunk lenni, ha vidámak vagyunk, ennek pedig az egyik pillére az, ha segítjük egymást. Nem csak a „munkában”, hanem mindenhogy.

Éppen ezért, ha csak apróságokkal is, de hozzá tudok járulni ahhoz, hogy jól együtt tudjunk működni. Olyan apróságokkal, hogy: van a pultomban szabad konnektor, ott lehet akksit, vagy telefont tölteni. Biztonságban van, nincs szem előtt, nem fogja felrúgni ott senki. Továbbmegyek, a pultom takarásába le is tudja pakolni a fotós és a videós is a táskáit, ha nincs jobb hely neki a helyszínen. Nem használok lézert, a fotós és a videós legnagyobb örömére. Ha nem tudod, hogy ez miért jó, kérdezz rá nála, hálás lesz. Ezen felől az összes fényem programozható – és be is van programozva rendesen -, aminek pedig különösen örülnek. Azért, mert így minden tervezhetővé válik, hozzá tudok járulni ahhoz, hogy jobb képek szülessenek.

Ezek olyan apróságok, amikkel általában meglepem a szolgáltatókat. Elmondom nekik ezt a helyszínen is. Gyakran meglepődnek, mivel nem szoktak hozzá, hogy ezt „kapják” egy DJ-től egy esküvőn. Eddig mindig pozitív visszajelzést kaptam a szolgáltatók zömétől. Épp ezért fontos ezt a témát is boncolgatni az esküvői megbeszélés során.

Násznép

A násznépről leginkább a zenék miatt fontos beszélnünk az esküvői megbeszélésen. Fontos megtalálnunk közösen a legjobb megoldást arra, hogy mindenki jól tudja magát érezni az esküvőn. Az a Ti Nagy Napotok lesz, a násznép veletek együtt fog ünnepelni aznap, így nekik is kedvezni kell.

Ha a násznép zenei téren „mindenevő”, vagy egyezik a zenei ízlésetek, akkor van a legkönnyebb dolgunk. Van erre is és az ellenkezőjére is példa. Ez teljesen független attól, hogy a hagyományosabb zenei vonalat képzelitek el az esküvőn, vagy inkább modernebb dalokra szeretnétek bulizni. Az eddigi tapasztalatom az, hogy mindig meg lehet találni azokat a dalokat, vagy inkább zenei blokkokat, amivel mindenki kedvére tehetünk. Ti is jól fogjátok érezni magatokat, és a násznép is tud egy hatalmasat bulizni.

Ehhez viszont az kell, hogy valamennyire megismerjem őket. Ezek átbeszélésére is tökéletes alkalom egy esküvői megbeszélés. Megismerjem azokat az embereket, akik hozzátok a legközelebb állnak, és azokat is, akikkel esetleg ritkán találkoztok. Nekik egy kicsit jobban kell kedvezni, hiszen, ha már eljött, akkor legalább egyet táncoljatok velük is. Itt nem arra kell gondolni, hogy mindenkit név szerint és kötődés szerint meg akarok ismerni, csupán muszáj felmérni azt, hogy vélhetően mi lehet a legjobb megoldás a zenéket tekintve.

Zenék

Ez az egyik legfontosabb része a megbeszélésnek. Ezen áll, vagy bukik a jó hangulat. Éppen ezért, egy olyan módszerrel segítek összeállítani az este zenei anyagát, amire másnál nincs példa. Erre később kitérek még.

Mint írtam fentebb, fontos megtalálni a násznép legnagyobb részével a közös nevezőt. Hisz ők is ugyanúgy fontos résztvevői az esküvőnek. Általában, már csak a korosztályi különbség miatt nem egyezik meg teljes mértékben a zenei ízlés. Azzal nem mondok újat, hogy a nagymamád nem fog ugyanúgy táncolni egy mai rádióslágerre, mint Ti, a fiatalabb korosztály. Legalább gondolatban törekedni kell arra, hogy úgy legyen felépítve az esküvő zeneileg, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő dalokat a repertoárban.

Megbeszéljük azt, hogy Ti elsősorban milyen stílust és stílusokat szeretnétek. Ez a kiindulópont. Ehhez javaslok még olyat, amit érdemes lehet átgondolni. Nem kell mindent megfogadni, csupán elgondolkodni rajta. Nem kell megijedni sem, de az a tapasztalat, hogy amit még itt, a találkozón eltervezünk, nem minden esetben szokott pontosan úgy működni az esküvőn. Ez pedig nem miattam van.

Igyekszem az esküvőn rugalmasan kezelni a kialakult hangulatot. Ha épp úgy alakul, mert olyan a násznép, akkor lehet ám a blokkokat a helyszínen is alakítani úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Ha azt látom, hogy amit a találkozón megbeszéltünk, az a helyszínen épp nagyon-nem működik, akkor egy gyors kérdéssel rögtön úrrá tudok lenni azon a helyzeten is. Volt már erre is példa, egyszerűen rosszul lett az elején felmérve a násznép. A pár egyszerűen másra számított. Ezzel nincs is baj, erre kell a helyszínen jól reagálni. A tapasztalatomnak köszönhetően, ezidáig mindig sikerül is.

Az esküvői megbeszélés során beszélnünk kell a tiltólistáról is, mindenképp. Ebben legyetek önzők. Ezt a napot Ti szervezitek, az mindenkitől elvárható, hogy ha valami tiltólistás, annak nyilván oka van. Ha ez épp valakit zavar, azt le tudom kezelni a helyszínen. Erre is több megoldásom van, mindegyik szokott működni. Ha lesz tiltólistátok, az mindenképp a sajátotok legyen.

Mi a módszerem erre? Ezt szándékosan nem írom le ide, hisz akkor másolható. Ezt az előnyt meg szeretném magamnak tartani. Az árajánlatban benne van, abból minden világos lesz.

Extra kívánságok

Arra is jó egy esküvői megbeszélés, hogy rákérdezzek az extra kívánságaitokra. Elhiheted, hogy az évek során sok-sok olyan extrát láttam, ami valóban színesebbé és emlékezetesebbé tud tenni egy esküvőt. Ha Nektek van már öteltetek, akkor szívesen meghallgatom, és amiben tudok segítek. Lehet, hogy ez a segítség az ötletelésben ki is merül, de ha beszélünk róla, az már jó.

Ha nincs ötletetek, de szeretnétek valami extrát, akkor tapasztalatból tudok javasolni néhányat. Ez mindig az elképzelésetektől és a beállítátottságotoktól függ. Extrák nélkül is lehet varázslatos egy esküvő. Ennek ugyanígy a fordítottja is igaz, egy extra esküvő is lehet katasztrófa. Utóbbira saját példám nincs és remélehetőleg nem is lesz. Szakmai körökben azért ritkán lehet hallani 1-2 alkalomról. Ebből a szakma igyekszik leszűrni a rosszat azért, hogy utána azt jól meg lehessen valósítani.

Ezekhez az információkhoz Ti vélhetően nem fértek hozzá. Csupán azért, mert nem ilyen körökben mozogtok. Viszont, ha már ezzel a tudással is rendelkezem, miért ne osszam meg Veletek egy esküvői megbeszélésen?

Saját ötletek, tapasztalatok

 Az esküvői megbeszélés alatt minden „blokknál” beszélünk majd arról is, hogy az adott témában nekem mik a tapasztalataim. Van saját tapasztalat is bőven, a legtöbbje jó, de van azért néhány rossz is. Ha ezt átbeszéljük, akkor a maximumot hozhatjuk ki az esküvődből.

Nem minden esetben kell itt nagy dolgokra gondolni. Néha 1-1 apróság is bőven elegendő ahhoz, hogy jobban tudjunk megoldani egy helyzetet, vagy szebbé varázsoljuk az adott pillanatot. Mivel Nektek ez az első esküvőtök, én pedig jártam már több százon, ezért Ti nem nagyon ismerhetitek az apró, vagy az annak tűnő, de nagyobb buktatókat. Arról nem is beszélve, hogy mint említettem, sok kollégával tartom a kapcsolatot, akiktől mindig hall valami újat az ember.

Ha volt a közelmúltban egy közelálló barátnak vagy családtagotoknak esküvője, akkor kérjétek ki mindenképp az ő véleményét is. Biztos vagyok benne, hogy hasznos tanácsokat fogtok kapni tőlük is. A másik, akinek mindenképp érdemes a véleményére és a tanácsaira adni, az a ceremóniamester/vőfély. Higgyétek el, hogy ha ő javasol valamit, akkor annak megvan az oka. Biztos vagyok benne, hogy kellő részletességgel ki is fejti Nektek, ha kérdeztek tőlük.

Írhatnám itt a saját tapasztalatimat is szinte a végtelenségig. Ha így tenném, akkor egyrészt nem maradna tapasztalat az esküvői megbeszélésre. Másrészt, már így is elég hosszú lett ez a cikk. 

Mikor lesz az esküvői megbeszélés?

Köszönöm szépen, hogy végigolvastad ezt a hosszú bejegyzést. Bízom benne, hogy megtaláltad minden kérdésedre benne a választ. Ha így van, és szimpatikus amit olvastál, akkor kérj ajánlatot minél előbb, hogy találkozhassunk személyesen is.

Az is lehet, hogy nem tértem itt ki mindenre, lenne még kérdésed. Ha van, akkor keress bizalommal elérhetőségeimen. Beszélhetünk kötetlenül akár telefonon is.

Addig is, a Facebook oldalamon is láthatod, hogy épp merre járok, mi történik épp velem.

Pin It on Pinterest