fbpx

Polgári esküvő menete, hogyan zajlik a polgári szertarás?

Polgári esküvő menete, hogyan zajlik a polgári szertarás?

Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogy alapvetően hogyan zajlik egy polgári szertartás, vagy ha úgy jobban tetszik, egy polgári ceremónia. Ha jobban belegondolsz, akkor a polgári szertartás az esküvő egyik, hanem a legfontosabb eleme. Azért mondom ezt, hiszen itt mondjátok ki az IGEN-eket, gyakorlatilag ez a szertartás, amiről az egész esemény szól. Éppen ezért jó az, ha tisztában vagytok azzal, hogy hogyan is zajlik a polgári szertartás, mi a menete, milyen zenék kellenek hozzá és általában mire érdemes odafigyelni a ceremóniával kapcsolatban.

Anyakönyvvezető vagy szertartásvezető?

Első körben mindenképp menjetek be a helyi polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjéhez. Fontos, hogy nem a lakhelyed szerinti anyakönyvvezetőhöz vagy láncolva, hiszen gyakorlatilag bárhol és bármikor össze tudtok házasodni. Ebben a blokkban igyekszem úgy beszélni az anyakönyyvezetőről, hogy ő valójában egy polgármesteri hivatali dolgozó, így van olyan eset, amikor a hivatalnak van erre szabályzata, de van olyan is, amikor az anyakönyvvezető szabályozza saját maga az időpontokat, lehetőségeket.

Azt is fontos megjegyezni, hogy minden hivatal, és minden anyakönyvvezető máshogy áll a polgári esküvőkhöz. Vannak olyan anyakönyvvezetők, akik csak hétköznapi időpontokat tudnak (vagy akarnak) adni, és azt is úgy, hogy Nektek kell hozzá igazodni. De van persze olyan is, amikor mindent megszabhattok Ti, és teljes mértékben hozzátok igazodik. Na meg persze a két véglet között lehet bármilyen megoldás. Az is fontos, hogy egy anyakönyvvezetőnek konkrétan nem feladata az, hogy a polgári szertartás ott legyen megtartva, ahol Ti szeretnétek. Ezt úgy értem, hogy ha az adott településen belül, de nem a hivatalban, vagy a „megszokott házasságkötő helyszínén” szeretnétek összeházasodni, akkor az anyakönyvvezető alap esetben nem köteles külső helyszínre kimenni, pláne ingyen nem. Szintén nagy általánosságban tudom mondani, hogy az esetek többségében némi díjazás ellenében lehet szombati szertartás, további díjazással ki is megy külső helyszínre. 

Ha Nektek a kiszemelt, vagy a legközelebbi polgármesteri hivatalnál nem megoldható minden úgy, mint ahogy szeretnétek, vagy irreálisan nagy költséggel járna, akkor alapvetően 3 lehetőségetek van:

1. kerestek egy másik hivatalt és/vagy anyakönyvvezetőt,

2. az anyakönyvvezetőhöz igazítjátok a teljes esküvő programját,

3. megtartjátok a polgárit szűk körben, és egy szertartásvezetőt fogadtok fel az esküvő napjára.

Mi a különbség?

Röviden annyi, hogy az anyakönyvvezető az, aki törvényesen összead Titeket. A szertartásvezetőnek erre nincs felhatalmazása. Ebből adódik, hogy szertartásvezető akkor jöhet szóba, ha az anyakönyvvezetővel nem tudtok úgy megegyezni arról, hogy a Ti Nagy Napotokon úgy vezényelje le a polgári szertartást, ahogy Ti szeretnétek. Abban az esetben is szóba jöhet a szertartásvezető, ha egy jóval személyesebb, esetleg vidámabb és viccesebb szertartást szeretnétek tartani az esküvő helyszínén.

Mivel az anyakönyvvezető alapvetően egy törvény által beszabályozott szertartást tart, ezért ennek a lehetőségei általában szűkebbek, mint egy szertartásvezetővel levezényelt ceremónia. Ez se nem előny, se nem hátrány, egyszerűen tény. A döntés Rajtatok áll.

Ebből az is adódik, hogy ha szertartásvezetőt választotok az esküvőtökre, akkor a polgári szertartást már előtte meg kell tartanotok valamilyen formában. Akár csak a tanúitokkal, vagy csak a szűk családdal, de meg kell tartani előtte a polgári szertartást.

Innentől a szövegben leginkább anyakönyvvezetőt említek a polgári szertartást illetően. Viszont, ha Ti szertartásvezetős ceremóniát választotok inkább az esküvő napjára, akkor minden szöveg blokkjába behelyettesíthető a szertartásvezető is.

A polgári szertartás menete

Ez a polgári szertartás alapvető forgatókönyve:

 • bevonulás
 • anyakönyvvezetői köszöntő
 • IGEN-ek kimondása (hivatalos rész)
 • házassági anyakönyv aláírása (hivatalos rész)
 • gyűrűhúzás (hivatalos rész)
 • első hitvesi csók
 • ceremónia
 • szülőköszöntő
 • hivatalos iratok átadása
 • pezsgős gratuláció
 • kivonulás

Ettől lehet természetesen eltérni, a hivatalos részen kívül itt sincs semmi kőbe vésve. A hivatalos elemek sorrendjén is lehet változtatni, csak legyenek meg ezek az elemek. A polgári szertartás egyes elemeit egy kicsit jobban is kirészletezném.

Bevonulás

Ez a pont magáért beszél, itt vonultok be az anyakönyvvezetői asztalhoz. Itt is lehet több lehetőség közül választani:

 • együtt vonultok be
 • külön vonultok be
  • a vőlegény már az asztalnál várja menyasszonyát
  • a vőlegény egyedül vonul be, majd ott várja a menyasszonyt
  • koszorúslányok vonulnak be (ha vannak)
  • gyűrűhordozó (ha van)
  • majd a menyasszony vonul be.

Ez is csupán néhány tipikus ötlet, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. A legtöbbet szerintem nem kell részleteznem, magukért beszélnek. 

Anyakönyvvezetői köszöntő

Ez egy olyan köszöntő, amivel gyakorlatilag megnyitja az anyakönyvvezető a polgári szertartást. Ez a köszöntő állhat egy versből, vagy akár egy Rólatok szóló rövid történetről. Itt van talán az egyik legnagyobb különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között. Nagy általánosságban beszélek róla, és persze itt is van kivétel. A tapasztalat viszont az, hogy az anyakönyvvezetők általában szép, szívhez szóló, de kevésbé személyes szertartást tartanak. Ettől függetlenül találkoztam már olyan lenyúgörő anyakönyvvezetővel, aki valóban egy szívhez szóló és személyes történetet mondott a köszöntője alatt az ifjú párról, viszont tényleg ez a ritkábbik eset.

A szertartásvezetők pedig – szintén nagy általánosságban – szinte minden esetben jóval személyesebb köszöntőt tud mondani, hisz sokkal alaposabban Veletek van a szervezés alatt is.

Hivatalos részek

Ezek a pontok is szinte magukért beszélnek, legalábbis az IGEN-ek kimondását remélem nem kell részleteznem. 🙂

Az igenek kimondása után van lehetőség esküvői fogadalomtételre is, bár ez a ritkább eset. Ettől függetlenül van hivatalos és személyre szabott esküvői fogadalom is. Ha szeretnétek fogadalmat, akkor mindenképp kérjétek ki az anyakönyvvezető véleményét.

Utána következik az anyakönyv aláírása. Itt az anyakönyvvezető mindenkit egyesével szólít az aláírásra. Először a feleséget, majd a férjet kéri fel. Utánatok a tanúitokat, ugyanilyen sorrendben, majd az anyakönyvvezető írja alá az anyakönyvet.

A gyűrűhúzás követi az aláírást. Ekkor kerül először hivatalosan a gyűrűsujjaitokra a gyűrű. A fogadalomtételre itt annyira visszatérnék, hogy a fogadalomtételre itt is van lehetőség. Ha nincs fogadalmatok, akkor általában itt is egy verset mond az anyakönyvvezető.

Ceremónia

A hivatalos részek után az új közös életeteknek szimbólumát tudjátok elkészíteni egy ceremónia keretében. Ha ez most kesze-kuszának is hangzik – hiszen ceremónia van a ceremóniában -, valójában nem az. Ennél a pontnál egy közös szimbólumot fogtok készíteni, 2 különálló dologból csináltok egyet. Ez a szimbólum általában egy maradandó emlék, amit a közös életetek során magatokkal fogtok vinni. Magát a tárgyat is, de az emlékét mindenképp. Természetesen a fröccsöt, vagy sört ott megisszátok, illetve a galambokat sem feltétlenül tartjátok meg. 🙂 az is fontos, hogy olyan ceremóniát válasszatok, ami valójában mutatja, hogy Ti milyenek vagytok, azaz leginkább Rólatok szól.

Láttam már:

 • gyertyaceremóniát,
 • homokceremóniát,
 • fröccs-ceremónát,
 • sörceremóniát,
 • faültetést,
 • luficeremóniát,
 • kötélceremóniát,
  • ezen belül volt már hegymászókötél-ceremónia is,
 • fűszerceremóniát is.

Mint látod, elég széles a felhozatal az ilyen ceremóniákból. Egy anyakönyvvezető, vagy egy szertartásvezető még több remek ötlettel szolgálhat.

Szülőköszöntő

A polgári szertartás egyik fontos része a szülőköszntő. Itt a szavak helyett egy ajándékkal háláhatjátok meg szüleiteknek, és esetleg nagyszüleiteknek azt, hogy felneveltek Titeket. Ilyenkor illik a párod szüleinek is megköszönni ezt. Ez a pillanat egy fontos és érzelmes pillanat, itt a könnyes szem nem ritka látvány.

Az Rajtatok múlik, hogy ilyenkor csak az anyukák kapnak 1-1 virágcsokrot, vagy az édesapáknak is készültök egy ajándékkal. Ez lehet bor, csavarhúzó, vagy egyéb olyan ajándék, ami férfiasabb, mint a virág. A lehetőségek tárháza itt is gyakorlatilag kifogyhatatlan.

+1 tipp: esti szertartás

Egyre gyakrabban találkozok a szakmán belül az esti szertartás fogalmával és ötletével. Megvan ennek is a maga varázsa, teljesen érhető ez az elképzelés. Az a jellemző, és ezt főleg szolgáltatóként mondom, hogy rettentő meleg van általában a polgári szertartás idején. A valóban szép helyszíneknek megvan az a hátránya, hogy nincs elég árnyék, vagy épp ott nincs árnyék, ahol Ti és a násznép helyet foglal. Hiába csak 25-30 perc átlagban egy polgári szertartás, az is épp elég tud lenni ahhoz, hogy túl melege legyen az ünneplőknek. Emiatt is számításba jöhet egy esti, kellemes hűsben megtartott polgári szertartás.

A meleg mellett a másik fontos tényező az, hogy az amúgy is meghidt, szép és személyes pillanathoz hozzájárul egy hangulatos esti megvilágítás is. Kellemes fényfüzéri fény, vagy esetleg gyertyafény. Ennek is megvan a maga hangulata. Ha ezt választjátok, akkor fontos a megfelelő kivilágítás is. Ez maga a szertartáshoz is szükséges (például az aláírások miatt), meg persze a fotós és a videós is fog neki örülni. Néha nehéz megtalálni azt a középutat a fényekkel kapcsolatban, ami a meghidtséget megadja, de jók legyenek a fényviszonyok a polgári szertartás minőségi megörökítéséhez is. Legyen ez akár fotó, akár videó, szükséges megfelelő mennyiségű fény ahhoz, hogy minőségi legyen a végeredmény is.

Fontos azt is megjegyezni, hogy az esti szertartást jól be kell illeszteni az esküvői forgatókönyvbe. Néha ezt egyszerűen meg lehet oldani, néha nehezebben. Ez függ az elképzeléseitektől, a ceremóniamestertől és persze nem utolsó sorban az esküvői helyszíntől is. Ha mindekivel le tudjátok egyeztetni az este megtartandó polgári szertartást, akkor viszont minden rendben lesz vele, és ez a meghidt szertartás méginkább személyesebbé és emlékezetesebbé tehető számotokra.

Zenék

A legvégére hagytam a számomra legfontosabbat, a polgári szertartás zenéit. Mivel egy esküvői DJ honlapján olvassátok ezt most, evidens, hogy talán ebben tudok Nektek a legtöbbet segíteni a polgári szertartást illetően.

Alapvetően azok a jó zenék a polgári szertartáshoz, amikben nincs énekhang, vagy az éneket egy más hangszerrel helyettesítik. Rengeteg ilyen feldolgozás található a neten, de hangulatos tud lenni egy jól kiválasztott szinfonikus filmzene is.

A polgári szertartás zenéiről írtam egy külön bejegyzést is, amiben ezeket részletesen, példákkal és ötletekkel együtt be is mutatom. Érdemes lehet következőnek azt is elolvasni. Annak is örülök, ha esetleg már ez is kellően meggyőzött Téged arról, hogy velem jó kezekben lesz az esküvőtök és a polgári szertartásotok is. Ha így van, akkor nézd meg, hogy esküvői DJ-ként mit nyújtok Neked, és kérj rögtön ajánlatot, mivel elég gyorsan telik a naptáram.

Esküvői forgatókönyv, az esküvő menete

Esküvői forgatókönyv, az esküvő menete

Az esküvői forgatókönyv megtervezése nem könnyű feladat. Az esküvő menete egyik legmeghatározóbb eleme az, ha a szolgáltatók pontosan – vagy legalább nagyjából – tudják, hogy mikor éppen mire kell készülniük. Ettől lesz folyamatos a Nagy Nap, ettől lesz mindig valami történés a helyszínen.

Mivel egy egész nap pontos megtervezéséről van szó, ezért érdemes rá elég időt szánni. Ebben nem lesztek egyedül, segít benne a vőfély/ceremóniamester, meg persze a többi szolgáltató is. Többekközt az esküvői DJ is.

Miért kell az esküvői forgatókönyv?

Mint azt az előbb írtam, egy ilyen volumenű eseményre mindenképp elkél egy jól használható forgatókönyv. Pont azért, hogy ne maradjon ki semmi fontos mozzanat a Nagy Napból. Másodsorban pedig azért, hogy minden szolgáltató időben fel tudjon készülni az adott programra. Itt azt értem, hogy a fotós magához vehesse a megfelelő objektíveket, amik éppen kellenek neki, egyeztesse a helyszín villanyait, hogy melyik fog épp kelleni, stb. Ugyanez vonatkozik a videósra is. A zenész, zenekar, vagy esküvői DJ pedig fel tudjon készülni az adott programhoz szükséges zenére. Akkor is, ha éppen csak aláfestő zene kell.

Itt a legfontosabb elemekről és a hagyományokról lesz szó. Ezek ellenkezőjére is láttam már példát. Voltam többször is olyan esküvőn, ami úgymond bohém volt. Szinte az összes hagyomány fel volt rúgva, semmi kötöttség, csak egy szertartás, vacsora és egy buli. Ezeknek is megvan a maguk hangulata. Esküvői DJ-ként az ilyen esküvőket is jól kezelem. Ha Ti is egy ilyen bohém esküvőt terveztek, akkor az esküvői forgatókönyv Nektek szinte felesleges. Hiszen az esküvő menete majd megy magától, ahogy majd a helyzet adja. Ebben az esetben nincs más dolgotok, mint ajánlatot kérni és megbeszélni velem a legfontosabb részleteket, majd bulizni egy nagyot.

Hagyjátok, hogy segítsenek a tapasztalt esküvői szolgáltatók!

Az esküvői szolgáltatók kiválasztása önmagában sem egy egyszerű feladat, erről egy külön bejegyzésben próbálok majd segíteni Nektek. Viszont, ha már megvannak a megfelelő szolgáltatók, akkor hagyjátok, hogy segítsenek a jó esküvői forgatókönyv kidolgozásában. Akkor jó az esküvői forgatókönyv, hogy ha csak gyorsan átfutja az ember akkor is az derül ki, hogy az esküvő menete rendben lesz. Nem találni benne ok nélküli nagy szüneteket, mégis elég idő marad mindenre. Ehhez össze kell dolgoznia Veletek a:

 • fotósnak,
 • videósnak
 • ceremóniamesternek/vőfélynek
 • a helyszínnek (a konyhának különösen)

Az esküvői DJ ilyenkor általában már csak alkalmazkodik. 🙂 Érdemes a legnagyobb részét a forgatókönyvnek a ceremóniamesterre hagyni, mivel általában ők a legrutinosabban ezen a téren. Rá fog kérdezni – vagy ha nem, akkor mondjátok el neki -, hogyan képzelitek el nagyjából az esküvő napját, az esküvő menetét.

Tipikus esküvői forgatókönyv pontok

(természetesen hagyjátok ki, amit Ti nem szeretnétek az esküvőre)

 • készülődés
  • lesz-e fotózva/videózva?
  • mennyi idő kell
   • a fodrásznak,
   • a sminkesnek,
   • az öltözésre,
   • esetleg külön ruhafotózásra?
 • lánykikérés
 • vendégvárás
  • hol lesz,
  • mikor kezdődik,
  • milyen ételekkel/italokkal várjátok a vendégeket,
  • milyen zene kell hozzá?
 • polgári szertartás
  • hol lesz,
  • mikor kezdődik,
  • milyen zenéket képzeltek el ide,
  • lesz-e fogadalmatok,
 • egyházi szertartás
  • lesz-e,
  • ide szükséges-e zene vagy mikrofon?
 • gratulációk
  • melyik szertartás után gratulálhatnak Nektek,
  • alkoholos, vagy alkoholmentes pezsgővel fogtok koccintani?
 • kis és nagycsoportos fotózás
  • melyik helyszín lenne erre a legjobb,
  • melyik időpont lenne erre a legjobb,
  • mennyire akarjátok a kiscsoportokat külön-külön fotózni?
 • kreatív fotózás
  • mennyi idő kell a fotósnak hozzá,
  • ott helyben, vagy külső helyszínen lesz,
  • aznap, vagy egy korábbi napon lesz?
 • ajándékozás
  • a szertartás(ok) után,
  • a vacsora előtt,
  • a vacsora fogásai között,
  • vagy a vacsora után legyen?
 • vacsora
  • frissen készítve, vagy rámelegítve készül a vacsora,
  • tálszervíz, vagy svédasztal,
  • vannak-e ételérzékenyek köztetek?
 • nyitótánc
  • csak lassúzni szeretnétek, vagy koreográfiát,
  • a vacsora előtt, vagy utána szeretnétek eltáncolni?
 • játékok
  • milyen játékokat szeretnétek,
  • melyek azok, amik legyenek „tartalékban”,
  • ezekhez milyen eszközök és/vagy zenék kellenek?
 • esküvői torta
  • itt is kérdés az ételérzékenység,
  • hány szeletes torta legyen,
  • esetleg inkább soké-sok minitorta legyen?
 • menyasszonytánc/menyecsketánc
  • szeretnétek-e egyáltalán,
  • a menyasszonyi ruhában, vagy már átöltözve szeretnétek,
  • pénzbedobós, vagy kaparós sorsjegyeset képzenétek el inkább?
 • éjféli menü
  • a vacsora legyen újra kihozva,
  • a hagyományos éjféli menü legyen?

Ha ez megvan, és kitaláltátok a hozzávetőleges esküvői forgatókönyvet, akkor célszerű egyeztetni a helyszínnel és a fotóssal egyaránt. A helyszínnel a vacsora tervezett kezdete miatt, a fotóssal pedig arra, hogy neki mennyi időre van szüksége a fotózásokra. A fotós arra is ki fog térni, hogy melyik napszak a legalkalmasabb az adott fotózásra. Én pedig, mint esküvői DJ, segítek kiválasztani a programpontokhoz leginkább illő dalokat, zenei stílusokat.

Esküvői forgatókönyv checklista

Néhány programpontot ki is részleteznék

Szertartások

A szertartások az egyik legfontosabb részei az esküvőtöknek. Akkor is az, ha nem aznap lesz mondjuk a polgári szertartás, hanem azt megtartjátok előbb, szűk családi körben. Ennek számos oka lehet.

Függhet a helyi önkormányzattól vagy a helyi anyakönyv-vezetőtől is. Ahány önkormányzat, annyi szokás. Van ahol plusz díjat kell fizetni a szombati esküvőkért, sőt többlet költséget jelenthet az is, ha az anyakönyv-vezetőnek külső helyszínen kell megtartania a szertartást. Ez még érthető is. Annyi a lényeg, hogy ezekről is mindenképp egyeztessetek helyben. Ha már korábban megtartottátok a polgári szertartást, akkor érdemes lehet egy rutinos szertartásvezetővel a helyszínen is tartani ettől függetlenül egy személyre szabott és meghitt szertartást.

Ha ezzel megvagytok és sikeresen egyeztettetek a helyi önkormányzattal, akkor érdemes gondolkodni a szertartáshoz szükséges zenékről és eszközökről. A zenék összeállításában természetesen segítek, készítek egy külön bejegyzést is erről. Érdemes a későbbiekben visszalátogatni ezért is. Az eszközök alatt – esküvői DJ-ként nem meglepő módon – a technikai lebonyolításhoz szükséges eszközöket értem: áram, hangtechnika, mikrofonok, stb.

Többször előfordult már az, hogy bár az esküvői helyszínnek van külső helyszíne, ahol a polgári szertartás „szokott lenni”, viszont nincs ott áram. Ezt a feladatot ilyenkor az esküvői DJ-nek, azaz nekem kell megoldani. Erről jó, ha előre tudok, hogy mennyi hosszabbítóval készüljek a Nagy Napotokra.

További kérdés még a fogadalomtétel. Mint ahogy feljebb írtam, minden anyakönyvvezető más, ezért minden szertartás szövege is más. Vagy alapból belefoglalja a fogadalmakat, vagy Ti szeretnétek belevenni a szertartásokba. Ha lesznek fogadalmaitok, akkor jó lenne, ha azt a násznép is rendesen hallaná, ugye? Ehhez plusz mikrofonok kellenek. Ez természetesen megoldható, több ötletem is van, amivel ebben tudok Nektek segíteni, csak tudnom kell róla. Pláne akkor, ha videósotok is lesz, és a polgári szertartást is rögzíti a kolléga. A megfelelő hangosítás a videó szempontjából is fontos lehet.

A fentiek természetesen vonatkoznak az egyházi szertartásra is, ha:

 • azt is terveztek egyáltalán,
 • ha aznap lesz
 • és ha a helyszínen lesz. 

Vacsora

Azt tapasztalom, hogy az esküvőkről a násznép tagjai általában arra emlékeznek a leginkább, hogy finom volt-e a vacsora és jó volt-e a buli az adott esküvőn. Ebből adódik is, hogy a vacsora egy igen is fontos része a Nagy Napnak. Az, hogy a hagyományos esküvői menüt (pl: újházi tyúkhúsleves, pörkölt nokedlivel, sültes-tál) választjátok, vagy pedig egy saját menüt raktok össze, az csak Rajtatok és az esküvői helyszín konyháján múlik.

Beszéljünk kicsit az esküvő menetével kapcsolatban a vacsora felszolgálásáról is. A leggördülékenyebb a svédasztalos megoldás. Itt ugye mindenki akkor és annyit szed magának, amennyit akar, vagy el bír fogyasztani. A svédasztalra gyakorlatilag egyszerre kerülnek ki az ételek, így nem kell a felszolgálásra várni. Ennek persze az a hátránya, hogy mindenkinek fel kell állnia az asztalától és saját magának kell intéznie a vacsorát.

Viszont, ha nem a svédasztal mellett döntenétek, hanem a felszolgálás mellett, akkor is van egy roppant fontos kérdés: frissen elkészítve vagy rámelegítve legyen felszolgálva a vacsora? Persze, a frissen elkészített ételek a finomabbak, mind azt szeretjük, ha friss és ropogós. Azért az itt gyorsan leszögezném, hogy a rámelegített vacsora sem pocsék, Erről szó sincs. Egyáltalán nem rossz, az is finom és teljesen élvezhető lesz. A frissen elkészítésnél viszont számítani kell arra, hogy jóval, és tényleg jóval hosszabb ideig fog tartani a vacsora. Ha erre felkészülünk, ha tájékoztat a helyszín időben, és belevesszük az esküvői forgatókönyvbe, akkor ilyenkor van idő a násznép szórakoztatására. Ha viszont mi, a szolgáltatók nem tudunk róla, akkor könnyen lehet, hogy ellaposodik a hangulat. Ezt inkább kerüljük el.

Nyitótánc

Az a hagyomány, hogy a nyitótánc előtt nem táncolhat a menyasszony a lagziban. Mára ez a hagyomány úgy alakult át, hogy általában senki nem táncol a nyitótánc előtt az esküvőn. Azért írom, hogy általában, mert azért van bőven példa ennek az ellenkezőjére is. Ha éppen hosszúra nyúlik a vacsora (következő szakasz ebben a bejegyzésben), vagy éppen annyira hagyománytisztelő a násznép, akkor igen is lehet táncolni a nyitótánc előtt is.

Éppen ezért egy sarkalatos pontja az esküvőnek a nyitótánc. A nyitótánc fontosságáról és a lehetőségekről egy külön bejegyzésben írok.

Ez a programpont fontos az esküvő menete szempontjából megint csak, hiszen elvileg ezt követően lehet beindítani a bulit, ahonnan repülni fog az idő. Ha a vacsora előtt szeretnétek eltáncolni, az is teljesen rendben van. A vacsora után azért szerencsésebb, mert úgy könnyebben indul be a buli, mivel már mindenki jóllakott és csak Rátok figyel, ezért egy helyen van a násznép.

Az megint csak Rátok van bízva, hogy egy klasszikus keringőt, lassúzást, vicces koreográfiát, vagy ezek egyvelegét szeretnétek eltáncolni. Az a lényeg, hogy legyen egy nyitótánc mindenképp, ez fontos ahhoz, hogy az esküvő menete gördülékeny legyen.

Esküvői torta és menyasszonytánc

Az esküvői torta is egy jellegzetes és hagyományos programpont. Az esküvői torta behozatala egy meghitt pillanata lesz az esküvőtöknek. Természetesen fontos a szénhidrát utánpótlásának is a buli során. Ettől függetlenül megállítja a bulit, mert meg kell állítania. Ekkor van egy kis lehetőség a pihenésre is, ami általában jól szokott esni az ifjú párnak és a násznépnek is.

Egyre gyakoribb szokás az, hogy az esküvői torta össze van vonva a menyasszonytánccal, mint programpont. Ennek több oka is van. Vagy ez az alap elképzelés, vagy pedig egyszerűen időspórolásból is célszerű ezt összevonni.

Miért? Azért, mert ez a 2 programpont külön-külön is megakasztja a bulit, viszont összevonva az esküvő menete ugyanúgy történésekkel teli maradhat. Ez általában úgy szokott működni, hogy behozzák az esküvői tortát, Ti felvágjátok, megeszitek az első szeletet, majd kiszolgáljátok a szüleiteket, köszönetnyilvánításképpen. Ezután a felszolgálók átveszik a tortaszelés irányítását, és következhet a menyasszonytánc. Az a feladat, hogy aki táncolt a menyasszonnyal, az kap egy szelet tortát. Így tánc is van, és mindenki tud enni is. Majd amikor a menyasszony tánc után elmentek átöltözni, ugyanígy, ezzel az emelkedett hangulattal folytatódhat a buli, amíg vissza nem értek. 

A többit az esküvői szolgáltatókra bízom

Ezzel össze is foglaltam azokat a programpontokat, amik esküvői DJ szempontból fontosak, illetve tudok bennük segíteni. Véleményem szerint innentől tényleg az a jó döntés, ha az esküvői forgatókönyv többi programját a megfelelő szakemberre bízzátok. Az esküvői szolgáltatók azért vannak, hogy Nektek segítsenek életetek legboldogabb napját valóban felejthetetlenné tegyék. Használjátok ki a tapasztalatukat, ők is láttak már sok mindent, átéltek már sok-sok különböző esküvőt. A jó esküvői szolgáltató ezeket a tapasztalatait át is fogja Nektek adni és segít megtervezni a Nagy Nap helyes esküvői forgatókönyvét.

Az esküvői forgatókönyvhöz az is hozzátartozik, hogy nem feltétlenül kell mindig történésnek lennie. Az esküvő részben arról is szól, hogy összejön a – szűkebb vagy tágabb – család, ilyenkor fontos a beszélgetés is. Ha mindig történés van, akkor nem jut idő a beszélgetésre. Erre is kell elegendő időt szánni, viszont, ha túl sokat hagyunk, vagyis unatkozni fog a násznép, az az esküvő menete szempontjából inkább rossz, mint jó. A megfelelő ceremóniamester biztosan segíteni fog ebben az előkészületek során is és a helyszínen is. Abban is biztos lehetsz, hogy ha engem választasz, mint hangulatfelelős, akkor számos tippem és trükköm van, amivel fent tudom tartani a jó hangulatot, folyamatos lesz az esküvő menete.

Tehát az esküvő menete

Ez a menetrend persze csak hozzávetőleges, hiszen még nem tudom a Ti pontos elképzeléseiteket. A felsorolásban azokat találjátok, amit egy tipikus esküvői forgatókönyvben általában benne vannak. Ezek közül persze el is lehet hagyni és ki is lehet még egészíteni. Szabad a gazda, az a lényeg, hogy az esküvő menete folyamatos legyen, és Ti, illetve a násznép is jól érezze magát.

Egy tipikus esküvői forgatókönyv:

 • készülődés
 • mini kreatív fotózás
 • vendégvárás
 • „First look”
 • polgári szertartás
 • egyházi szertartás
 • gratulációk
 • csokordobás
 • csoportkép
 • kiscsoportos fotózás
 • kreatív fotózás
 • pohárköszöntők
 • vacsora
 • harisnyakötő dobás
 • nyitótánc
 • buli
 • esküvői torta
 • menyasszonytánc
 • átöltözés
 • éjféli menü
 • buli hajnalig

Ennél persze lehet zsúfoltabb és szellősebb is. Ez csak Rajtatok áll. Visszatérnék itt is arra, hogy egyeztessetek a szolgáltatókkal (cm, helyszín, fotós, videós, dekoros, stb.), hagyjátok, hogy a tapasztalatukkal segítsenek a jó esküvői forgatókönyv megálmodásában.

Meg is van az esküvői forgatókönyv

Ha mindezzel megvagytok, akkor már össze is fog állni az esküvői forgatókönyv. Ez nagyjából az utolsó hétre lesz meg, véglegesen. Ezzel nincs baj, teljesen természetes. Mint láthatjátok, elég sok összetevőből áll, és sok tényező tudja befolyásolni. Ha mégis előbb áll össze a végleges forgatókönyv, akkor is az utolsó héten érdemes kiküldeni a végleges esküvői forgatókönyvet az összes szolgáltatónak, hogy még fel tudjanak készülni. Jómagam mindig az utolsó héten kérem el. Pont azért, mert akkor már vélhetően nem fog változni, mégis fel lehet belőle készülni. Azért az utolsó héten, hogy biztosan jól készüljek, hiszen egy korábbi verzióban még máshogy lehetnek bizonyos programok, máshogy kellene készülni.

Ha tetszett, amit írtam, akkor egy vélhetően hullámhosszon vagyunk. Érdemes lehet ajánlatot kérni tőlem is, ha még nincs kivaálsztva a megfelelő esküvői DJ-tek. A főoldalamon megtaláljátok az esküvői DJ szolgáltatásomról a legfontosabb információkat, meg persze a honlapon tudtok rögtön ajánlatot is kérni.

Laptop az esküvőn? Elég ennyi a zenéhez?

Laptop az esküvőn? Elég ennyi a zenéhez?

Jól látod, most épp magam ellen beszélek. Ez azért van, mert megtanultam az évek alatt, hogy mindenkinek mások az elképzelései egy bulival, magával a bulihangulattal kapcsolatban. Nincs ez másképp az esküvőknél sem. És ez valahogy így van jól. Rengeteg dologtól függ az, hogy az Ifjú Pár hogyan képzeli el életük legboldogabb napját, azon belül magát a bulit. Sokan gondolják, hogy egy laptop az esküvőn elég a lagzi zenei részéhez, mert akkor biztosan a kedvenceik fognak csak szólni. Ezt a terv, a valóság gyakran a szöges ellentéte.

Ha ezt olvasod, akkor Te eljátszottál a gondolattal: mi lenne, ha laptopról szólna a zene az esküvőmön? A gondolat akkor jó, ha

 • kis létszámú lesz a násznép,
 • olyan zenéket válogattok össze, amit valóban mindenki ismer és szeret,
 • ezekből a zenékből jól fel tudod építeni a különböző zenei blokkokat,
 • nem utolsó sorban megbízol a násznépben (különösen a barátokban) annyira, hogy tényleg nem nyúlnak bele a lejátszási listába

Egy kis kitérő a kis létszámról

A kis létszám mindenkinek mást jelent. Van, akinek hatalmas a család és a baráti társaság, nekik a 150 fő is kis létszám a teljeshez képest. Ezen kívül van olyan is, akinek a teljes násznép 50 főből áll, és közöttük is szerepel olyan, akit amúgy meg sem hívnának, viszont a helyszínnek van egy minimális létszámigénye, ami alatt nem vállalnak esküvőt. Hogy ez jól van-e így, vagy nem, az egy másik kérdés. Egy 40-50 fős esküvőn simán el tudnám képzelni még én is, hogy elég egy laptop az esküvőn, egy előre összeállított zenelistából. De azt is csak akkor, ha 1000%-ig biztosak vagytok Magatokban és a násznépben is.

Mi a baj a kis létszámú násznéppel?

Voltam néhány olyan esküvőn, ahol magamban feltettem a kérdést: „Ehhez tényleg egy hivatalos esküvői DJ kell? Ide bőven elég lenne egy laptop egy jó hangtechnikával.” Lezártam magamban annyival, hogy a pár így gondolta jónak, elfogadtam ezt a döntést és kihoztam a maximumot belőle. Okkal kérdezheted, hogy mi a baj a kis létszámú násznéppel? Alapvetően semmi, viszont a buli szempontjából az esküvői DJ-nek általában sokkal többet kell dolgoznia egy kis létszámú esküvőn. DJ szemszögből az a tapasztalat, hogy a násznép nagyjából egyharmada alapvetően nem bulizni megy az esküvőre. Persze, fognak ők is táncolni, de közel sem annyit, mint a többiek, és ezzel nincs is semmi baj, ezt el kell fogadni nekem is, Nektek is. Ettől függetlenül ott lesznek Veletek, ünnepelni fognak titeket és jól fogják magukat érezni.

Abból kell kiindulni, hogy ha az 50 főből az egyharmada „kiesik”, akkor a bulizó része a násznépnek vélhetően egyszerre csinál mindent. Együtt sztorizgatnak, mennek ki dohányozni, vagy italért, stb. Ilyenkor egy esküvői DJ-nek sok rutin kell ahhoz, hogy elfogadja, nem miatta lett üres a tánctér, hanem kis létszám miatt. Persze ez a jobb esetben van így. Akkor, ha az esküvői DJ amúgy tényleg jól csinál mindent.

Laptop az esküvőn

Elég a kitérőkből, vágjunk bele a közepébe! Számos előnnyel kecsegtet az, ha saját magatok oldanátok meg a zenét, csak egy laptopról. Ettől függetlenül még így is több lesz (vagy lehet) a hátránya, ezeket is próbálom összegyűjteni, hátha tudok segíteni egy kicsit. Dőlj hátra, kicsit hosszú lesz, de talán megéri végigolvasni.

Vegyük sorra az előnyeit az elképzelésnek:

 • Olcsó, hisz nem kell hivatalos DJ-t fizetni
 • A saját kedvenceid fognak szólni

Az előnyök itt nagyjából el is fogytak. Nem valami nagy lista, ugye? Pedig ha hiszed, ha nem, mindent leírtam, ami csak eszembe jutott a „laptop az esküvőn” kérdés kapcsán. Most pedig nézzük a további felmerülő kérdéseket:

A laptopon van a zene, de miről fog szólni?

Ugye a laptop az esküvőn önmagában kevés, ahhoz kell egy hangtechnika (hangfal, erősítő, kábelek, stb.), hogy a zene meg is szólaljon. Ahhoz, hogy megfelelő legyen a bulihangulat, némi hangerő sajnos muszáj, és ehhez egy „otthoni hangcucc”, azaz házon belüli zenehallgatásra tervezett rendszer önmagában tényleg kevés. Komolyabb, fél-profi, vagy profi hangtechnikához egy alkalomra pedig nem jut hozzá az átlagember anélkül, hogy bérelnie kellene ilyen eszközöket. A bérlés is egy költség, nem beszélve arról, hogy ilyenkor még kauciót is kérnek a bérlésen kívül. Ha nem megy tönkre, akkor a kaució visszajár, és mindenki boldog, de akkor is költség. De ha saját hangcuccotok van is, akkor is Nektek kell odaszállítani, összerakni, kipróbálni, vigyázni rá (erre még később visszatérek), lebontani, visszavinni.

Milyen hangos lesz a zene?

Itt nem koncert-hangerőről beszélek, hanem arról, hogy a letöltött (azaz megvásárolt) és az online elérhető (Youtube, Spotify, Deezer, stb.) zenék alap hangereje egymástól jócskán el tud térni. Ha az egyik zene halkabb és ahhoz állítod be a hangerőt, akkor a következő hangosabb zene könnyen lehet élvezhetetlenül hangos, ekkor oda kell szaladj (és tényleg szaladnod kell majd) a kütyühöz, hogy lehalkítsd. Különben jobb esetben egy pillanatra megáll a buli, rosszabb esetben (ha nincs a hangrendszerben védelem, akkor) elszáll a hangtechnika, és teljesen véget ér a buli, onnantól nincs B-terv. Arról nem is beszélve, hogy ez roppant költséges is tud lenni számotokra ezután.

Letöltsem vagy stream-eljem?

Alapvetően 2 lehetőségetek van: előre letölteni, vagy stream-elni. Ha előre letöltöd, akkor nem fogsz függeni az esküvői helyszín WiFi hálózatától, vagy a saját mobilinternet sebességétől. A hátránya az, hogy ha nem szerzel be elég „tartalékot”, akkor könnyen kifogyhatsz a zenékből az este közepén. Másrészt egyáltalán nem szép (sem legális) dolog csak úgy letölteni a zenéket innen-onnan. Ekkor jobb ötletnek tűnhet stream-elni a zenéket, hisz akkor szinte korlátlanok a lehetőségek. Legalábbis ez az elv, a gyakorlat azért mást mutat. Minden zene stream-elő szolgáltatás úgy hirdeti magát, hogy 10-20-30-50.000.000 zeneszám közül lehet választani. Viszon mulatós, vagy magyar retró zenékből csak néhány dal áll rendelkezésre. Ami rendelkezésre áll, az sem biztos, hogy az albumról származik, hanem valamilyen élő koncertfelvétel. Jah, és itt a néhányat szó szerint kell érteni. Nézz körül nyugodtan a kínálatukban, meg fogsz lepődni, hogy a magyar zenékből mennyire nincs választék. Tehát ezt az akadályt is venni kell valahogy.

Milyen minőségű a zene?

Azt is kiemelném, hogy a legtöbb online elérhető zene általában elég gyarta minőségű. A letöltő vagy a stream szolgáltatók (Spotify, Apple Music, Google Play Zene, stb.) zenéi telefonon vagy fülhallgatón még elfogadható minőségű. Ez ugyanígy igaz az interneten megvásárolható zenékre is. Egy jobb hangrendszeren, relatív hangosan hallgatva viszont már kijön az, hogy ezek egész egyszerűen rossz minőségűek. Miért? Egyrészt üzleti oka van: minél jobb minőségű a zene, annál nagyobb a fájlméret, ergo annál több pénzébe kerül például a Spotifynak a saját szerverein a zenék tárolása. Üzleti szempontból pedig minél olcsóbb, annál jobb. Nem mellesleg nagyobb internet forgalmat generál egy jobb minőségű dal letöltése vagy stream-elése is. A YouTube-ról is lehet letölteni mp3 fájlokat különböző kétes eredetű honlapokon keresztül, a végeredmény hangminőség szempontjából viszont egyenesen borzalmas. Ettől határozottan óva intenélek. Egy jó esküvői DJ zenéi stúdió minőségűek, amik nagy hangerőn is kristálytisztán és élvezhetően szólnak.

Engedély honnan lesz?

Ez rögtön felvet egy újabb kérdést: miféle engedély? A helyzet az, hogy másolt zeneszámok nyilvános közvetítéséhez engedély szükséges. Akkor is másoltnak számít a zene, ha azt online megvásároltad, mert akkor azt a jogot vásároltad meg, hogy Te meghallgathasd, bármikor. Ha az Te lejátszod másnak, aki nem a közvetlen hozzátartozód, akkor bizony engedély kell. Még akkor is, ha ez egy zártkörű rendezvény, vagy esküvő. Sajnos ez alól nincs kivétel, ezt mindenkinek meg kell fizetnie, aki a zene lejátszásáért felelős, gyakorlatilag akié a laptop az esküvőn. Engedély híján szintén csúnya vége tud lenni a bulinak, ugyanis ellenőrzésnél, ha nincs engedély, akkor azonnal lefoglalja a hatóság a laptopot és a rajta lévő összes zeneszám után ~400 Ft-ot kell fizetni, darabonként. Számolj… 1.000 zeneszámnál ez már felfüggesztett büntetést vonhat maga után. És több kell, mint 1.000 zeneszám a repertoárba, jóval több.

Nyilván, nagyon ritka az ilyen ellenőrzés, de azt szokták mondani, hogy „az ördög nem alszik”. Ezt az engedélyt könnyű beszerezni, szükséges egy ingyenes regisztráció a Mahasz Jogdíj oldalon, ezután ott kell igényelni az Alkalmankénti jogosítást, 2019-ben bruttó 11.468 Ft-ért, és kell egy Excel táblázat a laptopon található zenékről. Ez eddig nem egy nagy kaland, de teendőt igényel és természetesen költséget jelent Nektek.

Fények

Uhh, tényleg kellenének fények is, az is kell a jó bulihangulathoz. Na jó, de akkor mégis milyenek? Itt sem érdemes vásárláson gondolkodni alapvetően, mivel egy alkalomra kellenek. Ha pedig gyakran buliztok otthon is, akkor már lennie kell valamilyen egyszerű megoldásnak a háztartásban. Tegyük fel, hogy nincs, így marad a bérlés. Sokan adnak bérbe különböző (elfogadható, jó, vagy profi) fényeket. Azokat azonban működtetni is kellene valahogy. Minden ilyen jellegű fény tud úgy működni, hogy bedugod a konnektorba és villog, különböző színekben, ahogy ez kell, mehet is a buli. Mi lesz a tortavágás alatt? És a játékoknál? Meg az éjféli menünél? Amikor mindenki leül, és megáll a buli. Akkor is ugyanígy fognak villogni a halkabb zene mellett az üres tánctéren? Nyilván nem célszerű, ezért Neked kell őket ilyenkor kikapcsolni, vagy kihúzni. Igen, Neked. Majd Neked kell újra elindítani őket, amikor kell.

Tehát akkor a teendők és a plusz költségeid eddig

Most pedig jöjjön a feketeleves, azaz a hátrányai:

Bele fognak nyúlni a zenébe

Hidd el, hogy ez így van. Nem egyszer előfordul az, hogy amikor épp kiszaladok a pultból üdítőért, akkor a násznép egy vagy több bátrabb tagja beáll a pultomba és belenyúl a zenébe. Ez ilyenkor teljesen érthető, főleg a buli tetőfokán, amikor már kezd győzni az alkohol… Ebből nem csinálok problémát, hisz hozzá tartozik az is a jó hangulathoz, ha az esküvői DJ partner tud lenni ezekben a helyzetekben. Ilyenkor egy poénnal egybekötve állok vissza a helyemre és folytatódik a buli.

Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy ha egy vadidegen DJ többmilliós felszerelésével játszik a násznép egyik tagja, mert az „poén”, akkor hidd el, hogy a laptop az esküvőn nekik „nem lesz kihívás”, hozzá fog nyúlni, elnyomja a zenét a következő számra, vagy megkeresi a saját kedvencét. Hidd el, az ő kedvence nem mindig lesz épp a Te kedvenced. És ebből nem egy lesz, hanem több, majd az este előrehaladtával egyre több olyan helyzetbe futtok majd bele, amikor egy szám sem szól majd a végéig, hanem „erős váltásokkal” csapongani fognak a zenei stílusok. Mondjuk a Despacito felénél átváltunk Tankcsapdára. Hidd el, ez meg fog történni, tapasztalat. Ha nincs ott egy ember ráállítva arra, hogy Ő, és kizárólag Ő kezelheti a zenét, akkor a felfokozott hangulatban és az alkoholnak köszönhetően el fog menni a buli egy olyan irányba, amit nem tudsz előre kiszámítani, de vélhetően nem fog tetszeni, egy cseppet sem. Valóban ilyen bulit szeretnél Magadnak az esküvődre? Arra, ami így is sok pénzedben van és sok időt, energiát fektettél már bele?

Te leszel a zenefelelős

Igen, Te! Az esküvőd egy jelentős része azzal telhet, hogy Neked kell a helyszínen váltani a zenék között. Miért? Azért, mert bármennyire is alaposan állítod össze a buli zenei anyagát, az nem lesz tökéletes. Nem azért, mert Te bármit is elrontanál ezalatt, hanem azért, mert az elképzelés csak nagyon-nagyon kevés esetben egyezik a valósággal. Ami fejben jónak tűnik, az lehet, hogy a valóságban máshogy hat. Lehet, hogy csak épp egy számot kell léptetni, de lehet, hogy stílust kell váltani, adott esetben pedig kevés lesz az összegyűjtött zene.

Mondok egy példát: a násznépedben vannak idősebbek. Szülők, nagyszülők, keresztszülők, stb. Ők is szeretnének Veletek bulizni, nyilván nekik más korszakból kell válogatni zenéket. Te úgy gondolkodsz, hogy éjfélre (vagy valamikorra) úgyis elfáradnak, és leülnek, vagy hazamennek, onnantól csak a fiataloké a terep, „lebonthatjátok a házat” a saját, pörgős-zúzós kedvenceitekre. Ez így teljesen jól hangzik, ugye? Szintén tapasztalat az, hogy ez nem mindig van így. Annyira nem mindig, hogy az esetek többségében az idősebb korosztály is egész sokáig kitart. Ha nem válogattál be elég olyan dalt a listádba, ami még ilyenkor is kitart, akkor bizony bajban lesztek. Ott kell majd agyalni, hogy ilyenkor mi is legyen? Ugye, mindenkinek jól kellene éreznie magát. Tőled fogják várni ők is a „megváltást”, ezzel Neked kell majd akkor és ott foglalkoznod. Ahelyett, hogy élveznéd a saját esküvődet.

Összegezzünk tehát: laptop az esküvőn?

Ha a fentieket végiggondolod, már nem is éri meg annyira kihagyni az eksüvői DJ-t az esküvődről, ugye? Nyilván, a spórolás az spórolás, így kevesebb lesz az esküvőre jutó költség, de tényleg megéri ennyit foglalkozni pluszban Neked az esküvőddel? És mindezt csak azért, hogy egy laptop az esküvőn a zeneforrás? Valóban ezzel szeretnél foglalkozni a készülődés alatt? Valóban így szeretnéd megélni életed legboldogabb napját?

Ha a válasz erre is IGEN, akkor áldásom rá, szerezd be a zenéket, bérelj hang-, és fénytechnikát, intézd el a Mahasz bejelentést, és mehet a buli! Ha viszont a válaszod NEM, akkor inkább kérj ajánlatot, és hagyd, hogy ezt a rengeteg terhet levegyem a válladról azért, hogy Te a lehető legjobban érezd magad és a tényleges feladatod csak az legyen, aminek ilyenkor lennie kell: élvezd a Nagy Napot, mert nagyon gyorsan eltelik!

Ha van még kérdésed, akkor bizalommal keress fel elérhetőségeimen, vagy írj üzenetet a Facebook oldalamra, és beszélgessünk egy jót az esküvői elképzeléseidről!

Így zajlik nálam egy esküvői megbeszélés

Így zajlik nálam egy esküvői megbeszélés

Kértek tőlem árajánlatot a Nagy Napotokra. Ha még szabad vagyok aznapra, akkor átnézem az ajánlatkérést, ha szükséges akkor felhívlak, vagy emailen kérdezek. Elküldöm az árajánlatot, és ha Nektek szimpatikus, akkor egyeztetünk egy találkozót, hogy arcot, hangot és személyiséget is tudjatok társítani az ajánlat mellé. Hogyan is zajlik az első esküvői megbeszélés nálam? Olvass tovább és megtudod.

Teljesen kötetlen lesz

Valóban kötetlen, az esküvői megbeszélés semmilyen kötelezettséggel nem jár. Ha szimpatikus az árajánlat és szeretnétek jobban megismerni, akkor javaslok egy személyes találkozót. Ahogy a bemutatkozómban is írtam, esküvői DJ-nek lenni nagy felelősség is, hiszen az életetek legfontosabb napján a legfontosabbat, azaz a buli hangulatát bízzátok rám. Ezért közel sem mindegy, hogy milyen ember vagyok, egyáltalán közös hullámhosszon vagyunk-e.

Erre a legjobb egy személyes találkozó, ahol kötetlenül át tudjuk beszélni a fontosabb kérdéseket.

Itt még nem kell szerződést kötnünk

Mint mondtam, ez egy teljesen kötetlen beszélgetés. Elég fura lenne, ha ennek ellenére mindenképp a szerződéskötésről szólna az első esküvői megbeszélés. Minden esküvőre kötök szerződést, ettől lesz még megnyugtatóbb, de erre ráérünk a találkozó után is.

A szerződéskötés fontos. Számtokra is és számomra is. Szerződéskötés nélkül jómagam nem érezném magam akkora biztonságban. Jó az, ha írásban is megvan mindenki „feladata”. Nem a legjobb szó erre a feladat, de talán akkor is ez tükrözi leginkább azokat a teendőket és tényezőket, amik fontosak lesznek az esküvőddel kapcsolatban. Úgy vélem, hogy szeretünk nyugodtan aludni, ehhez pedig mindenképp kell majd a szerződés. Viszont nem kell vele kapkodni.

Zenélhettem már ügyvéd, ráadásul Polgári Törvénykönyv szakértő ügyvéd esküvőjén is. Az az esküvő is jól sikerült. Amikor velük egyeztettem, bevallom, hogy fel voltam készülve arra, hogy, miután átküldöm a szerződés tervezetet, egy teljesen más szerződést kapok vissza. Hiszen nem vagyok ügyvéd, és egy szakértőnek küldtem el a saját magam kis szerződését. 2 ponton javított bele, ott is csak minimálisat, és kaptam egy dicséretet is, hogy ez szép munka. Ettől rettentően nyugodt lettem és az ifjú pár is. Ebből is látták, hogy odafigyelek arra, amit csinálok. Bízom benne, hogy ezt már kezded Te is így látni.

Természetesen, ha úgy alakul, akkor már az esküvői megbeszélés előtt, vagy akár ott át is tudom küldeni a szerződés tervezetet. Azért küldöm inkább, mert 6 oldalas. Jobb azt otthon olvasni.

Frekventált helyen találkozzunk

Javaslok, egy mindenki által kényelmesen és könnyen megközelíthető helyet választani. Általában bevásárlóközpontot (Westend, KöKi Terminál, stb.), azon belül is egy szimpatikus kávézót szoktam javasolni. Az lehet, hogy nem ez lesz a legcsendesebb helyszín a világon, viszont arra megfelelő, hogy a legfontosabb részleteket átbeszéljük, megismerjük egymást.

Ha vidéken, vagy külföldön éltek, akkor sincs semmi gond. Nyilván nem szeretnélek titeket őrült költségekbe hajszolni egy személyes esküvői megbeszélés miatt, ha annyira messze vagyunk egymástól, hogy ne érje meg nektek sem. Az okos eszközök korát élve szinte mindenen tudunk már videochatelni. Ha máshogy nem, akkor így is meg tudjuk beszélni a legfontosabb részleteket. Ez pont elég arra, hogy megismerjük egymást, egyeztessük elképzeléseinket.

Viszont, ha tudunk találkozni, akkor mindenképp egy jól megközelíthető és kényelmes helyet válasszunk. A fentiek csupán példák, de pont azért hoztam, mert megesett az ellenkezője is. Volt olyan, hogy 53 percig kerestem parkolóhelyet a belvárosban úgy, hogy általában szokott azon a környéken szabad parkolóhely lenni. Aznap és akkor éppen nem volt. Nem szeretek késni, de ezzel a helyzettel nem tudtam épp mit tenni, kocsikáztam, amíg valaki épp ki nem állt. Ezt szeretném a jövőben elkerülni, hogy a megbeszéléssel tudjuk eltölteni az időt, hasznosan. 

Hétköznap, délután vagy kora-estére készüljünk

A szakmámból kifolyólag a hétvégéim foglaltak. 🙂 Most, amikor ezt olvasod, szinte biztosra veszem, hogy legalább 1 évre előre, a szombatjaim nagy része már foglalt esküvők miatt. Vasárnap pedig utazom haza a helyszínről, vagy kipihenem a bulit. Épp ezért, talán úgy lenne kényelmesebb, ha hétköznap, munka utánra időzítenénk az esküvői megbeszélést.

Nagy általánosságban 18:00 körüli időpontra szoktam tervezni, de abszolút rugalmas vagyok. Ilyenkor is általában már előbb a környéken vagyok, mert – mint mondtam – nem szeretek késni. A csúcsforgalmat mindig beleszámolom az indulásba. 18:00 körül inkább mindenki kifelé jön már a városból, befelé jól lehet haladni. Mire végzünk, addigra pedig lemegy a délutáni csúcs is.

Ez az időpont is csupán egy javaslat. Ha Ti tovább dolgoztok épp, akkor tehetjük későbbre is, ebben is abszolút rugalmas vagyok. Azt szeretném, ha már a szervezés elején is inkább a nyugodtság vezérelné az első találkozót.

A fontosabb egyeztetni valók

Beszélünk a helyszínről, pontosabban az adottságairól. Megbeszéljük azt is, hogy milyen szolgáltatókat szeretnétek az esküvőre, és kik azok, akik már tutira megvannak. Átbeszéljük a násznép összetételét, korosztályát, azokat a fontosabb személyeket, akikkel ritkán találkoztok.

Persze, beszélünk a zenékről is. Minden pár más, így minden esküvő is más, ezért más zenékkel kell készüljek. Nagy vonalakban felvázolom azt, hogy mi az, ami „működni szokott”, mire érdemes odafigyelni. Ti pedig elmondhatjátok, hogy mik a kedvenceitek és mik a tiltólistás dalok, stílusok.

Ezen kívül, kíváncsi vagyok az extra kívánságaitokra is, mik azok, amiket még szeretnétek, de az ajánlatkérésben nem említettétek.

Helyszín

Beszéljünk magáról a helyszínről, ugyanis ez a kiindulópont.

 • Mit érdemes tudni róla?
 • Szabadtéri, fedett teraszos, vagy zárt a hely, ahol a buli lesz?
 • Esetleg a vacsora külön teremben lesz?
  • Ha igen, akkor miért?

Ezek azért fontos szempontok, hogy tudjam, mire kell készüljek. Ne az legyen, hogy épp 5 méter hosszabbító hiányzik ahhoz, hogy mindent be tudjak kötni. Ez mondjuk a gyakorlatban lehetetlen, mert annyi plusz kábel viszek magammal, ami még emellett 2 buli teljes technikájának elég lenne. Tehát erre is van B-tervem. Nyilván jobb félni, mint megijedni, ezért jobb erről beszélni már az első esküvői megbeszélés során.

Fontos az is, hogy milyen elrendezésű a helyszín. Azért fontos, mert bár a fő hangtechnikám általában mindig ugyanaz, azt még lehet bővíteni, variálni, ha kell. Mondok egy példát. 80 fős, vagy nagyobb esküvőt tervezel. A helyszínen ennyi ember kényelmesen le is tud ülni vacsorázni úgy, hogy van elég tánctér is. A ceremóniamester szeretne mondani valamit, odaadom neki a mikrofont, elkezd beszélni, miközben a násznép eszik-iszik-beszélget. Ilyenkor mi tud történni? Vagy nem hallja rendesen a szöveget a hátsó sor, vagy adok rá elég hangerőt, az meg az első sort fogja zavarni. Ez egy teljesen életszerű helyzet.

Ezt úgy védem ki, hogy egy plusz hangfalat teszek a terem másik végébe, hogy egyenletesebb legyen a hangerő, főleg ilyenkor. Ebben a külön hangfalban tudom szabályozni a zene és a mikrofon hangerejét, külön, tehát a buliban innen nem fog hangosan szólni a zene.

Ehhez viszont az is kell, hogy a helyszín alkalmas legyen rá, azaz fizikailag elférjen ez a plusz hangfal, a kábeleivel együtt. Mindez persze biztonsággal. Ezért fontos minél több infót tudnom a kiválasztott helyszínetekről.

Összeállítottam egy esküvői helyszín kisokost. Ebben csupa hasznos tanácsot találsz, amiket a saját szemszögemből látva gyűjtöttem össze. Ez akkor is hasznos lehet, ha már megvan a helyszínetek, rá tudtok kérdezni ezekre az apróságokra is. Ha pedig még nincs meg a helyszínetek, akkor meg pláne hasznos.

Szolgáltatók

Ha már vannak lefixált szolgáltatók, akkor róluk is beszéljünk. A sok év alatt sok esküvőn zenéltem már, hátha ismerek közülük valaki. Ha így van, akkor el tudom mondani, hogy milyen volt vele együtt dolgozni, kizárólag szolgáltatói szemmel. Eszem ágában sincs senkit isteníteni, vagy épp lehurrogni, viszont a tapasztalat az tapasztalat.

Ha nem ismerem az adott szolgáltatót, akkor pedig kérdezni tudok. Azon a találkozón felmerült-e bármi kérdés a DJ-t illetően? Ha igen, akkor mi volt az, miben tudok segíteni neki?

Az az alapelvem, hogy az esküvőtökön egy csapatot fogunk alkotni. Nem az a célom, hogy egymásra nem-figyelő, lézengő szolgáltatói csapatot lássatok Ti, vagy a násznép. Sokkal hatékonyabbak tudunk lenni, ha vidámak vagyunk, ennek pedig az egyik pillére az, ha segítjük egymást. Nem csak a „munkában”, hanem mindenhogy.

Éppen ezért, ha csak apróságokkal is, de hozzá tudok járulni ahhoz, hogy jól együtt tudjunk működni. Olyan apróságokkal, hogy: van a pultomban szabad konnektor, ott lehet akksit, vagy telefont tölteni. Biztonságban van, nincs szem előtt, nem fogja felrúgni ott senki. Továbbmegyek, a pultom takarásába le is tudja pakolni a fotós és a videós is a táskáit, ha nincs jobb hely neki a helyszínen. Nem használok lézert, a fotós és a videós legnagyobb örömére. Ha nem tudod, hogy ez miért jó, kérdezz rá nála, hálás lesz. Ezen felől az összes fényem programozható – és be is van programozva rendesen -, aminek pedig különösen örülnek. Azért, mert így minden tervezhetővé válik, hozzá tudok járulni ahhoz, hogy jobb képek szülessenek.

Ezek olyan apróságok, amikkel általában meglepem a szolgáltatókat. Elmondom nekik ezt a helyszínen is. Gyakran meglepődnek, mivel nem szoktak hozzá, hogy ezt „kapják” egy DJ-től egy esküvőn. Eddig mindig pozitív visszajelzést kaptam a szolgáltatók zömétől. Épp ezért fontos ezt a témát is boncolgatni az esküvői megbeszélés során.

Násznép

A násznépről leginkább a zenék miatt fontos beszélnünk az esküvői megbeszélésen. Fontos megtalálnunk közösen a legjobb megoldást arra, hogy mindenki jól tudja magát érezni az esküvőn. Az a Ti Nagy Napotok lesz, a násznép veletek együtt fog ünnepelni aznap, így nekik is kedvezni kell.

Ha a násznép zenei téren „mindenevő”, vagy egyezik a zenei ízlésetek, akkor van a legkönnyebb dolgunk. Van erre is és az ellenkezőjére is példa. Ez teljesen független attól, hogy a hagyományosabb zenei vonalat képzelitek el az esküvőn, vagy inkább modernebb dalokra szeretnétek bulizni. Az eddigi tapasztalatom az, hogy mindig meg lehet találni azokat a dalokat, vagy inkább zenei blokkokat, amivel mindenki kedvére tehetünk. Ti is jól fogjátok érezni magatokat, és a násznép is tud egy hatalmasat bulizni.

Ehhez viszont az kell, hogy valamennyire megismerjem őket. Ezek átbeszélésére is tökéletes alkalom egy esküvői megbeszélés. Megismerjem azokat az embereket, akik hozzátok a legközelebb állnak, és azokat is, akikkel esetleg ritkán találkoztok. Nekik egy kicsit jobban kell kedvezni, hiszen, ha már eljött, akkor legalább egyet táncoljatok velük is. Itt nem arra kell gondolni, hogy mindenkit név szerint és kötődés szerint meg akarok ismerni, csupán muszáj felmérni azt, hogy vélhetően mi lehet a legjobb megoldás a zenéket tekintve.

Zenék

Ez az egyik legfontosabb része a megbeszélésnek. Ezen áll, vagy bukik a jó hangulat. Éppen ezért, egy olyan módszerrel segítek összeállítani az este zenei anyagát, amire másnál nincs példa. Erre később kitérek még.

Mint írtam fentebb, fontos megtalálni a násznép legnagyobb részével a közös nevezőt. Hisz ők is ugyanúgy fontos résztvevői az esküvőnek. Általában, már csak a korosztályi különbség miatt nem egyezik meg teljes mértékben a zenei ízlés. Azzal nem mondok újat, hogy a nagymamád nem fog ugyanúgy táncolni egy mai rádióslágerre, mint Ti, a fiatalabb korosztály. Legalább gondolatban törekedni kell arra, hogy úgy legyen felépítve az esküvő zeneileg, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő dalokat a repertoárban.

Megbeszéljük azt, hogy Ti elsősorban milyen stílust és stílusokat szeretnétek. Ez a kiindulópont. Ehhez javaslok még olyat, amit érdemes lehet átgondolni. Nem kell mindent megfogadni, csupán elgondolkodni rajta. Nem kell megijedni sem, de az a tapasztalat, hogy amit még itt, a találkozón eltervezünk, nem minden esetben szokott pontosan úgy működni az esküvőn. Ez pedig nem miattam van.

Igyekszem az esküvőn rugalmasan kezelni a kialakult hangulatot. Ha épp úgy alakul, mert olyan a násznép, akkor lehet ám a blokkokat a helyszínen is alakítani úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Ha azt látom, hogy amit a találkozón megbeszéltünk, az a helyszínen épp nagyon-nem működik, akkor egy gyors kérdéssel rögtön úrrá tudok lenni azon a helyzeten is. Volt már erre is példa, egyszerűen rosszul lett az elején felmérve a násznép. A pár egyszerűen másra számított. Ezzel nincs is baj, erre kell a helyszínen jól reagálni. A tapasztalatomnak köszönhetően, ezidáig mindig sikerül is.

Az esküvői megbeszélés során beszélnünk kell a tiltólistáról is, mindenképp. Ebben legyetek önzők. Ezt a napot Ti szervezitek, az mindenkitől elvárható, hogy ha valami tiltólistás, annak nyilván oka van. Ha ez épp valakit zavar, azt le tudom kezelni a helyszínen. Erre is több megoldásom van, mindegyik szokott működni. Ha lesz tiltólistátok, az mindenképp a sajátotok legyen.

Mi a módszerem erre? Ezt szándékosan nem írom le ide, hisz akkor másolható. Ezt az előnyt meg szeretném magamnak tartani. Az árajánlatban benne van, abból minden világos lesz.

Extra kívánságok

Arra is jó egy esküvői megbeszélés, hogy rákérdezzek az extra kívánságaitokra. Elhiheted, hogy az évek során sok-sok olyan extrát láttam, ami valóban színesebbé és emlékezetesebbé tud tenni egy esküvőt. Ha Nektek van már öteltetek, akkor szívesen meghallgatom, és amiben tudok segítek. Lehet, hogy ez a segítség az ötletelésben ki is merül, de ha beszélünk róla, az már jó.

Ha nincs ötletetek, de szeretnétek valami extrát, akkor tapasztalatból tudok javasolni néhányat. Ez mindig az elképzelésetektől és a beállítátottságotoktól függ. Extrák nélkül is lehet varázslatos egy esküvő. Ennek ugyanígy a fordítottja is igaz, egy extra esküvő is lehet katasztrófa. Utóbbira saját példám nincs és remélehetőleg nem is lesz. Szakmai körökben azért ritkán lehet hallani 1-2 alkalomról. Ebből a szakma igyekszik leszűrni a rosszat azért, hogy utána azt jól meg lehessen valósítani.

Ezekhez az információkhoz Ti vélhetően nem fértek hozzá. Csupán azért, mert nem ilyen körökben mozogtok. Viszont, ha már ezzel a tudással is rendelkezem, miért ne osszam meg Veletek egy esküvői megbeszélésen?

Saját ötletek, tapasztalatok

 Az esküvői megbeszélés alatt minden „blokknál” beszélünk majd arról is, hogy az adott témában nekem mik a tapasztalataim. Van saját tapasztalat is bőven, a legtöbbje jó, de van azért néhány rossz is. Ha ezt átbeszéljük, akkor a maximumot hozhatjuk ki az esküvődből.

Nem minden esetben kell itt nagy dolgokra gondolni. Néha 1-1 apróság is bőven elegendő ahhoz, hogy jobban tudjunk megoldani egy helyzetet, vagy szebbé varázsoljuk az adott pillanatot. Mivel Nektek ez az első esküvőtök, én pedig jártam már több százon, ezért Ti nem nagyon ismerhetitek az apró, vagy az annak tűnő, de nagyobb buktatókat. Arról nem is beszélve, hogy mint említettem, sok kollégával tartom a kapcsolatot, akiktől mindig hall valami újat az ember.

Ha volt a közelmúltban egy közelálló barátnak vagy családtagotoknak esküvője, akkor kérjétek ki mindenképp az ő véleményét is. Biztos vagyok benne, hogy hasznos tanácsokat fogtok kapni tőlük is. A másik, akinek mindenképp érdemes a véleményére és a tanácsaira adni, az a ceremóniamester/vőfély. Higgyétek el, hogy ha ő javasol valamit, akkor annak megvan az oka. Biztos vagyok benne, hogy kellő részletességgel ki is fejti Nektek, ha kérdeztek tőlük.

Írhatnám itt a saját tapasztalatimat is szinte a végtelenségig. Ha így tenném, akkor egyrészt nem maradna tapasztalat az esküvői megbeszélésre. Másrészt, már így is elég hosszú lett ez a cikk. 

Mikor lesz az esküvői megbeszélés?

Köszönöm szépen, hogy végigolvastad ezt a hosszú bejegyzést. Bízom benne, hogy megtaláltad minden kérdésedre benne a választ. Ha így van, és szimpatikus amit olvastál, akkor kérj ajánlatot minél előbb, hogy találkozhassunk személyesen is.

Az is lehet, hogy nem tértem itt ki mindenre, lenne még kérdésed. Ha van, akkor keress bizalommal elérhetőségeimen. Beszélhetünk kötetlenül akár telefonon is.

Addig is, a Facebook oldalamon is láthatod, hogy épp merre járok, mi történik épp velem.

Esküvői zenék

Esküvői zenék

Az esküvői zenék kiválasztása

Gondolom, azt már nagyjából tudjátok, hogy milyen zenéket szeretnétek hallani az esküvőn. Azt is tudjátok már, hogy darabra mennyivel kell készülni? Mikor milyen stílus ajánlott? Ha nem, akkor segítek kiválasztani a megfelelő zenéket kiválasztani az esküvőtökre úgy, hogy mindenki jól tudja magát érezni. Összegyűjtöttem azokat a gyakorlati tippeket és tanácsokat, ami segíthet Neked az esküvői zenék kiválasztásában. Nagy általánosságban fogok beszélni az esküvői zenékről, nem lesz konkrét dalra lebontva, de így is segíteni fog. A személyes megbeszélésen, a készülődés alatt, valamint a helyszínen is segítségetekre leszek.

Vacsorazene

Ide alapvetően egy háttérzene szükséges. A hagyományos esküvőknél már bevált szokás az, hogy a vacsora előtt is bulizik a násznép, viszont ezek a hagyományos esküvők már egyre ritkábbak. Egyszerűen átalakultak a szokások is, ezzel átalakult az esküvő forgatókönyve is. Ez így van rendjén, a világ is folyamatosan változik, ez alól az esküvő sem kivétel. Az esküvői zenék összeállításánál gondolni kell a vacsorazenékre is. Vacsorazenének leginkább kellemes swing-et, jazz-t, vagy egy magyar dalokból álló válogatást. Mindenképp olyat, ami a meghitt hangulatot fenntartja, de nem akar rá az ember azonnal táncolni. A vacsora alatt maga az evés és a családi beszélgetés a fontos. A buli alatt erre már nemigen lesz lehetőség. A vacsorazene összeállításában is állok rendelkezésetekre.

Nyitótánc

Egy sarkalatos és fontos pontja az esküvőnek a nyitótánc. Ez a hagyomány még megmaradt, ami nagyon helyes. A nyitótánc szimbolizálja azt a pontot, ahol az Ifjú Pár első táncukat táncolják, ezzel nyitják meg mindenki számára a bulit. Ez több szempontból is fontos. Egyrészt ez egy meghitt és káprázatos pontja az esküvőtöknek, hisz egy romantikus tánc mindenképp jár a násznépnek, a szülőknek, a keresztszülőknek, mindenkinek. Ez persze lehet egy sima, 1 perces lassúzás is, egy szép keringő, vagy egy betanult, vicces koreográfia. Vagy ezek keveréke. A tárház gyakorlatilag kimeríthetetlen, de ezek a leginkább jellemzőek. Ekkor a teljes násznép a párra figyel, tehát ott van mindenki a közeletekben, többnyire egy körben, így lehet igazán könnyen, de nagyon jól beindítani a bulit. Enélkül is be lehet, csak az jóval nehezebb. Az évek alatt találkoztam már mindkét véglettel, megbirkóztam a feladattal.

Bulizenék

Ez a fő feladat, az esküvői zenékkel kapcsolatban: a bulizenéket kiválasztani. Természetesen ebben is tudok segíteni, méghozzá úgy, ahogy senki más. Úgy kell kalkulálni, hogy az este buli részében 100-120 darab dalra lesz idő. Ezt 21:00 – 03:00-ig mondom így. Ha a Ti esküvőtök forgatókönyve buli része ettől jelentősen eltér, akkor értelemszerűen ezt a számot növeljük, vagy csökkentjük. Nagyjából akkor is ezzel a nagyságrenddel kell számolni. Itt kell leginkább megtalálni azt az arany középutat, amit Ti is szerettek és a násznép is tud rá bulizni. Sokszor ez nem is olyan egyszerű feladat, mint gondolnátok, de eddig mindig megtaláltuk azokat az esküvői zenéket a párokkal, ami mindenkinek megfelelő volt. Az ajánlatkésérnél megadhatjátok a Ti elképzeléseteket. Csak akkor szólok bele, ha jobb, vagy jobbnak tűnő ötletem van az esküvői zenékkel kapcsolatban, viszont akkor segítek úgy alakítani a listát, hogy mindenki elégedett legyen a végén.

Kiemelt zenék

Itt a szülőkkel való táncra, a tortára, a menyasszony/menyecsketáncra gondolok. Érdemes az esküvői zenék kiválasztásánál ezeken is elgondolkodnotok. Az esküvőtök egy egyszeri és megismételhetetlen nap lesz. Fontos, hogy aki veletek ünnepel, az Titeket ünnepel. Egy-egy táncot érdemes táncolnotok a számotokra legfontosabb emberekkel. Ha jó a buli, akkor mindenki táncol mindenkivel, viszont az nem feltétlenül az a meghitt pillanat, ami ilyenkor szükséges.

Szia, szeretném kérni, a …

Hihető vagy sem, jómagam ezeknek a kéréseknek örülök a legjobban. Mindig fejben tartom azt, hogy minden pár más, így az összes násznép is más. A buli alatt folyamatosan figyelem azt, hogy milyen a korosztálya, milyen az összetétele a násznépnek, hány gyerek van az esküvőn, stb. Igyekszem mindig azt játszani, amit az esküvői zenék listájából a legjobbnak tartok az adott időpontban. Az emberek fejében azonban olvasni nem tudok, így ha van egy olyan kérés, ami az adott pillanatban a buli szempontjából is jónak tűnik, és nincs a tiltólistátokon, akkor természetesen beillesztem minden további nélkül a buliba. Ettől függetlenül, ha olyan kérés érkezik, ami sehogyan sem illik éppen oda (sem stílusban, sem tempóban, sem korszakban, sehogy), akkor azt csak akkor teljesítem, amikor „odaér a buli”. Kivéve persze, ha Ti kéritek. Ott Ti vagytok a főnökök, legfeljebb 1 kérdés erejéig átbeszéljük, hogy mit látok jónak, és közösen kitaláljuk ott.

Minden esküvői zene egy dal, de nem minden dal esküvői zene

Kicsit közhelyes lehet a fenti kijelentés, viszont teljes mértékben igaz. Az, hogy Ti egy dalt nagyon szerettek, van egy fantasztikus közös emléketek rá, még egyáltalán nem biztos, hogy a násznép többi tagja is ugyanúgy fogja értékelni ezt. Ez nem jelenti, hogy ez a ne is legyen az esküvői zenék között, ez a dal nem is mehet az esküvőn, csupán mérlegelni érdemes azt, hogy mikor szóljon.

Mit ajánlanék?

Ez legyen titok az ajánlatkérésig. 🙂 Nem szeretnék a konkurenciának ötleteket adni, hiszen az is az egyik előnyöm, hogy úgy segítek kiválasztani Veletek közösen az esküvői zenéket, ahogy senki más. Neked nincs más teendőd, mint ajánlatot kérni, a többit már közösen csináljuk úgy, hogy mindenki elégedett lesz az esküvőd után.

 

Esküvői DJ és Ceremóniamester egyben

Esküvői DJ és Ceremóniamester egyben

Többször találkozok olyan szituációval, amikor az esküvői dj-t és a ceremóniamester egy személyként kezelik. Legyen az ajánlatkérés, egy szimpla bejegyzés a Facebookon, vagy egy „kolléga”, aki így hirdeti magát. Szeretném, ha egy kicsit tisztábban látnátok, hogy miről is szól ez a 2, teljesen különböző és teljes esmbert kívánó szakma. Esküvői DJ és Ceremóniamester egyben nincs! Ha valaki ezt mondja magáról, akkor legjobb esetben is mellébeszél, vagy csúsztat!

Ezzel most több kollégát meg fogok sérteni egy kicsit, de vállalom. Szerény véleményem az, hogy nem hiteles az, ha valaki így hirdeti magát. Ennek pedig mindenképp hangot szeretnék adni azért, hogy Téged – aki az esküvőjét szervezi éppen – megkíméljelek egy esetleges csalódástól.

Milyen is a jó ceremóniamester?

Ezt egy másik bejegyzésben már részletesen is leírtam. Röviden annyi, hogy egy ceremóniamesternek az esküvőtök koordinálása, és az esetleges problémák megoldása a legfontosabb feladata. A koordinálás alatt azt értem, hogy:

 • fogadja a vendégeket a vendégváráson
 • ott elmondja mindenkinek a szükséges információkat
 • megválaszolja a kérdéseket
 • elmondja, hogy merre van a templom
 • a templomnál intézi a leültetést
 • segít a fotósnak összeterelni a násznépet a kiscsoportos fotózáshoz
 • ugyanígy a nagy csoportképhez is
 • egyeztet a helyszínnel az esetleges kérdésekben
 • a konyhán intézkedik a felszolgálás kapcsán
 • egyeztet a torta érkezéséről is
 • felel a jó hangulatért, ha esetleg épp pihenne a násznép

Mindezt a DJ pultból?

Gyakorlatilag megoldhatatlan. A fenti lista közel sem teljes, szinte a végtelenségig lehetne sorolni a ceremóniamester feladatát. Ezek csupán a legfontosabbak. Ezt egy esküvői DJ a pultból konkrétan hogy tudja mind-mind megoldani? Teljes mértékben sehogy. Egy ceremóniamester nem csupán egy ember, aki terel, magyaráz, jópofizik, meg játszik egyet, ha unatkozik a násznép. Egy ceremóniamester ennél sokkal több, sokkal inkább a Ti jobbkezetek lesz. Gyakorlatilag ezt a „terhet” veszi le a vállatokról a Nagy Napon. Azon a napon, amit Ti több, mint 1 évig szerveztek, és egy rakat pénzbe fog kerülni. Ha nincs ceremóniameter, akkor ezekt mind-mind Nektek kell majd csinálnotok. Azon a napon, ami így is egy szempillantás alatt el fog repülni, hiszen annyi minden fog történni aznap. Na pont ezekről fogtok lemaradni.

Miért nem lehet az esküvői DJ is egyszemélyben?

Esküvői DJ és Ceremóniamester egyben azért nem lehet, mert a koordináláshoz, a kérdések megválaszolásához és az esetleges problémák megoldásához bizony mozogni kell. Oda kell menni, ahol a gond, vagy intéznivaló van. Ott pedig több, akár 10-15 percet is eltölteni. Mi a helyzet ezalatt a zenével? Beteszek egy mixet aztán „jóvanazúgy”? Vagy megáll a szám végén? És Ti ezért fizettek a DJ-nek, hogy megálljon a zene? Nemhiszem, hogy ez tetszene.

Igaz, az is, hogy minden csak a problémán és a problémamegoldó képességen múlik. Amíg nincs probléma, addig minden oké. Nagyon kevés olyan esküvői beszámolóval találkoztam, ahol ne lett volna a nap folyamán legalább 3-4 „baki”. Ha ezek picik és nem állítja meg a bulit, akkor csak mosolygunk egyet rajta és megyünk tovább. De mi van akkor, ha egy kicsit összetettebb dolgot kell intézni? Mindent meg lehet oldani, kivéve talán a „P” betűt nyitott szájjal kimondani. Legfeljebb nem 5, hanem 25 perc megoldani, mert akkor 2 mondat után vissza kell szaladjak a DJ pultba, elindítani a következőt. Ebben az esetben minden egyes program csúszni fog az egész esküvőn. A vacsora, a torta, a menysszonytánc, az átöltözés, minden. Ennek sem Ti, sem a helyszín, sem pedig a többi szolgáltató nem fog örülni, ezt elhiheted.

az esküvői DJ-nek a hangulatra és a násznépre kell figyelnie

Úgy is mondhatnám, hogy a táncteret kell pásztázza, figyelnie kell a reakciókat, és a zenét tartani elsődlegesen a szeme előtt. Jó-e az adott zene, mehet-e még tovább ez a stílus, fárad-e a násznép, ezért lassítani kellene a tempón, vagy épp ellenkezőleg: jöhet-e egy kis hangulatfokozás? Nekünk, esküvői DJ-knek általában kevesebb, mint 3 percünk van arra, hogy:

 • kimenjünk mosdóba,
 • utána szerezzünk magunknak egy üdítőt,
 • kiválasszuk a következő dalt,
 • annak a hangerejét beállítsuk,
 • megkeressük a megfelelő indítási pontot,
 • és ha ott tartunk, akkor átkeverjük.

Ismétlem, mindeközben figyelni kell a násznépet is, hogy egyáltalán jó-e az, amit épp játszik?

Így talán egy kicsit jobban ráláttok a munkánkra, és arra, hogy miért nem lehet valóban megoldani azt, hogy az Esküvői DJ és Ceremóniamester egyben legyen. Ha mindeközben még azt is intézni kell, hogy amikorra készen áll a torta (díszítés, gyufa, kések, tányérok, stb.), előkeríteni a fotóst/videóst, hogy készüljenek, megtalálni a megfelelő villanykapcsolókat, akkor tényleg mi a helyzet a zenével? Megáll, ha nem végzek időben? A Te esküvődön a násznépből mindenki csak kapkodja a fejét, hogy miért van csend és hol van a DJ. Ez azért elég kockázatos játék lenne szerintem. Arról nem is beszélve, hogy a DJ meg egész este csak rohangálna, mint a mérgezett egér. Ez sem a legszebb látvány, valljuk be.

Ezzel spórolni tudtok

Kecsegtetőnek hangzik, mivel ezzel is lehet találkozni. „2-az-1-ben, dupla szolgáltatás nem-dupla áron!” Ilyen hirdetést is láttam már, mivel az a gondolatmenet, hogy ha az Esküvői DJ és Ceremóniamester egyben van, akkor nyilván csak 1 szolgáltatót kell fizetnetek. Ez igaz is. De az a szolgáltató ilyenkor értelemszerűen magasabb árat számol, ami rendben is van, hisz többet nyújt egy „sima” esküvői DJ-nél. Ez tiszta sor, mindannyian máshogy szolgáltatunk, mások is az áraink. De az, hogy ha az esküvői DJ és Ceremóniamester egyben van, valóban spórolás? Ha a fentieket elolvastad, akkor körvonalazódik, hogy ha egyben ajánlja magát valaki, akkor a 2 szolgáltatás valahogy sérülni fog, ugye? Vagy az egyik, vagy a másik, vagy mindkettő, de valahogy csak sérülni fog, sérülnie kell.

Pakolni ki és mikor fog?

Magáról a bepakolásról nem is beszéltünk még. Nekem 1,5-2 óra a bepakolás alátalában egy esküvőre. Ez azért is van, mert sok cuccot viszek, másrészt nem szeretek kapkodósan pakolni, mert a kapkodásból csak a baj van. Ha az esküvői DJ egyben ceremóniamester is, akinek már akkor is feladata van, amikor az esküvői DJ-nek még nincs, akkor mikor fog bepakolni? Délben? vagy reggel 8-kor? Nem képzelnéd, de vannak olyan helyszínek, különösen az éttermek, amik az esküvő előtt 2 órával még rendes nyitvatartás szerint működnek, akkor még nem lehet sehogyansem pakolni. Ilyenkor mi a helyzet? Csak azt tudom gondolni, hogy ilyenkor amit fent is írtam, az egyik szolgáltatás sérülni fog, vagy ilyen esetben a pakolást megoldja mással. Persze, ha ebben az esetben sérül a szolgáltatás, akkor bőszen fog mutogatni az ember a helyszín vezetőjére. Ami még el is fogadható, de ez mit segít a Te esküvődön? Semmit. Ha mással pakoltat, ami teljesen érthető, akkor mennyit is sprórolsz Te ezen? Így a beígért spórolás nagyrésze máris ugrott.

Számoljunk

Egy jobb esküvői DJ szolgáltatás 2019-ben 140.000 – 200.000 Ft-ig terjed. Ebben már tényleg megbízható, tapasztalt, profi esküvői DJ-t találsz. Jómagam is ebben az árakategóriában dolgozom. Ilyenkor jön az, hogy a kiszemelt személy esküvői DJ mellett ceremóniamester is. Egy jó ceremóniamester szintén 100.000 – 180.000 Ft körüli összeget kér a szolgáltatásáért. Tehát külön megúsznátok a 2 személyt 300.000 Ft körül. Ez lehet több, lehet kicsit kevesebb is. Kíváncsi lennék, hogy egy eskvői DJ, aki egyben ceremóniamesternek is hirdeti magát, mennyit kérhet. A reális az, ha ehhez a 300.000 Ft-hoz közelít, de legyen egy kicsit alatta. Ha a pakoláshoz kell hívnia maga mellé valakit, mert máshogy nem megoldható, akkor nyilván neki is kell fizetni valamit, be kell jelenteni aznapra, le kell utána adóznia, stb. Ez is Titeket fog terhelni. Arról nem is beszélve, hogy a pakolónak is illene legalább egy szolgáltatáói menüt kérni. Itt spórolásban hol is tartunk? Nagyjából sehol. Nyilván valamekkora összeget lehet spórolni, de itt is benne van az, hogy sérülni fog valamelyik szolgáltatás. És ezt direkt nem feltételes módban írom, mivel ez egy szinte biztosra vehető tény.

 

Neked megér ez ennyit?

Egy évig szervezed az esküvődet. Tudod, hogy jó sok pénzbe fog kerülni. Nyilván kell spórolnia az embernek, de nem éri meg mindig mindenen. Ha pont a 2 legfontosabb szolgáltatón akarsz spórolni, akkor nagy eséllyen inkább káosz lesz az esküvő, mintsem a legboldogabb napotok szép emléke. Megér ennyit? Ha igen, áldásom rá, remélni tudom, hogy az esküvőtökön minden rendben lesz. Ha így lesz, akkor majd rámolvashattok utána, hogy mekkora butaságot írtam és megtaláltok erre a legob embert. Viszont ha igazam van, akkor… Én időben szóltam.

Jövőkép

Saját gondolat, de mindenképp meg szeretném osztani Veled. Ha már ennyi mindenre képes egy ember, akkor mi lehet a jövőkép? Rájön, hogy egy iPhone-nal vagy egy jó okostelefonnal milyen szép képeket lehet készíteni, és máris Esküvői Fotós is lesz, egyszemélyben. Sőt, ezekkel videózni is lehet, adott a levetőség: Esküvői Videós. Továbbmegyek: otthon szolgált már fel vacsorát a családnak, tehát elbír egy levesestálat, gyerünk: ő innentől a pincér IS. Minden IS. Esküvői DJ-, Ceremóniamester-, Fotós-, Videós-, Pincér. Mi kell még? Az, hogy ezt fizikailag hogyan oldja meg, az nyilván nem lesz benne a hirdetésben, mivel kivitelezhetetlen. Remélem érzed benne az iróniát, de azért félő, hogy egy idő után bele lehet majd futni hasonlóba. Ezt kérdezd meg bátran egy fotóstól, ceremóniamestertől, vagy bármilyen esküvői szolgáltatótól. Nem azért fonak nekem igazat adni, mert maguk mellett beszélnek, hanem azért, mert ezek a szakmák mind-mind külön embert kívánnak.

Hagyjuk a mellébeszélést

Nincs olyan, hogy esküvői DJ és ceremóniamester egyben. Nem létezik és nem is fog létezni. Aki ezt állítja magáról, egyszerűen meg kell neki mondani, hogy ő inkább szpíker, mintsem ceremóniamester. Azt fogadjuk el nekik, hogy nem nagyon voltak még igazi ceremóniamester mellett esküvőn, ezért nem is tudhatják, hogy miről is szól ez a szakma. Gondolom, ha így hirdeti magát, akkor el is tudja hitetni, hogy ő tényleg 2-az-1-ben. Holott nem az, közel sem.

Sokkal tisztességesebb, ha azt mondja, hogy szpíker feladatot is ellát egy esküvőn, ezzel kvázi felkonferál néhány fontosabb dolgot. Félre ne értsetek, egyáltalán nem baj az, ha egy esküvői DJ jól bánik a mikrofonon keresztül a násznéppel. Ez mindenképp egy jópont. De ettől még ne nevezze magát ceremóniamesternek semmiképp. Ahhoz ennél sokkal több kell.

Van az éremnek egy másik oldala is. Ha az esküvőtökön nem lesznek programok, nem kell koordinálni semmit és senkit, akkor mi a helyzet? Csupán Ti, a Násznép és DJ lesz ott, akkor is kell a ceremóniamester? Ha egy minden formalitást mellőző, laza, kerti party-n szeretnétek megünnepelni a házassékötést, akkor talán meglesztek ceremóniamester nélkül is. Ilyenkor nem baj az, hogy ha be van kötve egy mikrofon, amivel tud a DJ bánni, így is lehet a hangulatot fokozni, és a legfontosabbakat bemondani. Csak ne nevezze magát akkor se ceremóniamesternek, ne így adja el magát Nektek.

Egyetértesz?

Ha igen és érdekel a munkásságom, akkor ajánlom figyelmedbe a Facebook oldalamat, itt követheted az esküvőimet. Ha pedig még nincs meg az Esküvői DJ-d a Nagy Napodra, akkor kérj egy ajánlatot, remélem szabad leszek még aznapra.

Pin It on Pinterest